31 DJECE OVE GODINE / Grad Zagreb: Ove godine smo u vrtiće upisali 1376 djece više nego lani. Novoupisanih je 7604

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

U Gradskoj upravi kažu da pitanje značajnoga broja neupisane djece u Zagrebu seže godinama unatrag i može se pravedno riješiti jedino višegodišnjim velikim ulaganjima u izgradnju novih vrtića, novim zapošljavanjem i podizanjem materijalnih uvjeta rada u vrtićima. Stoga je, kako ističu, 'ova uprava izmijenila mjeru roditelj odgojitelj i tako samo ove godine oslobodila oko 20 milijuna eura koji su usmjereni u investicije u vrtiće'

10.7.2023.
18:04
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

U dječje vrtiće Grada Zagreba u pedagošku godinu 2023./2024. ukupno je novoupisano 7604 djece, a trenutno je neupisano njih 2716, priopćili su u ponedjeljak iz zagrebačke Gradske uprave istaknuvši da je upisano 1376 djece više nego lani.

U 2023./2024. godini preko 31.000 djece pohađat će gradske vrtiće u Zagrebu, kažu u Gradskoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode i da je u roku prigovora za upise u gradske vrtiće u Zagrebu, koji je bio otvoren od 20. do 28. lipnja, dodatno upisano 464 djece.

Image
75% ih upisano /

Dolenec o upisima u vrtiće: '1537 roditelja-odgojitelja odlučilo se za upisivanje djece u vrtić'

Image
75% ih upisano /

Dolenec o upisima u vrtiće: '1537 roditelja-odgojitelja odlučilo se za upisivanje djece u vrtić'

Što se tiče neupisane djece koja ispunjavaju uvjete, očekuju da će ih se oko 500 upisati tijekom pedagoške godine otvaranjem dodatnih pet vrtića. Isto tako, podsjećaju da su u tijeku upisi u privatne i vjerske dječje vrtiće i obrte dadilja, u koje će se ove godine upisati oko 1100 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gradskoj upravi kažu da pitanje značajnoga broja neupisane djece u Zagrebu seže godinama unatrag i može se pravedno riješiti jedino višegodišnjim velikim ulaganjima u izgradnju novih vrtića, novim zapošljavanjem i podizanjem materijalnih uvjeta rada u vrtićima.

Stoga je, kako ističu, "ova uprava izmijenila mjeru roditelj odgojitelj i tako samo ove godine oslobodila oko 20 milijuna eura koji su usmjereni u investicije u vrtiće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Završen je i otvoren jedan vrtić, u izgradnji je pet vrtića, a još šest je u pripremi. Ukupna vrijednost započetih investicija u nove vrtiće prelazi 50 milijuna eura, a k tomu Grad Zagreb priprema i nove projekte izgradnje za prijavu na drugi poziv za vrtiće u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO)", ističu u Gradskoj upravi.

Dodaju i kako je novim kolektivnim ugovorom i aneksima uloženo 15 milijuna eura u povećanje plaća i nova zapošljavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuju kako je "ova razina investicija u navedene projekte izgradnje novih objekata vrtića i u materijalne uvjete rada u vrtićima bez presedana u povijesti Grada Zagreba".

Po posljednjim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u Zagrebu vrtić pohađa 80,07 posto djece vrtićke dobi od tri do šest godina, dok je taj postotak u Rijeci 78,58 posto, u Splitu 74,68 posto, te u Osijeku 65,48 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj postotak namjeravamo dodatno povećati već sljedeće godine, kada očekujemo značajno manji broj neupisane djece, a kroz par godina bi svako dijete u Zagrebu trebalo imati mjesto u vrtiću. To je naš strateški cilj", poručili su iz zagrebačke Gradske uprave.

POGLEDAJTE VIDEO: Otvorili su vrtić za djecu s poteškoćama pa blizancima s maksimalnim brojem bodova, ali i poteškoćama, uskratili mjesto

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo