33 od 700 djece zaraženo / Parvovirus u dubrovačkim vrtićima, najgore prolaze roditelji: 'Užasna bol u zglobovima. Mislila sam da umirem'

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Djeca ju najčešće prebole bez visoke temperature i bolova, ali uz osip. Kod odraslih je klinička slika teža upravo zbog jakih bolova u zglobovima. Riječ je o prijenosnoj bolesti koja se širi kapljično zbog čega se uglavnom pojavljuje u školama i vrtićima

25.6.2023.
18:34
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

'Peta bolest' poharala je dječje vrtiće u Dubrovniku, a radi se o virusnoj bolesti uzročnika parvovirusa B19. Kako javlja Dubrovački dnevnik, ova dječja bolest napravila je probleme roditeljima kod kojih se može odraziti kao jaka upala zglobova.

"Nakon osipa i visoke temperature, užasna bol u zglobovima. Mislila sam da umirem", jedan je od komentara majki iz Dubrovnika koja se zarazila ovom bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca ju najčešće prebole bez visoke temperature i bolova, ali uz osip. Kod odraslih je klinička slika teža upravo zbog jakih bolova u zglobovima. Riječ je o prijenosnoj bolesti koja se širi kapljično zbog čega se uglavnom pojavljuje u školama i vrtićima. Iako se na području Dubrovačko-neretvanske županije godišnje pojavljuje do pet takvih slučajeva, broj slučajeva se ove godine povećao.

Image
prvi REZULTATI /

Bez mjesta u vrtiću ostaje više od 3180 djece. Ima i 20 posto više zahtjeva za jaslice

Image
prvi REZULTATI /

Bez mjesta u vrtiću ostaje više od 3180 djece. Ima i 20 posto više zahtjeva za jaslice

"U prvoj cjelini Dječjih vrtića Dubrovnik, Palčici, Škatulici i Radosti imamo 33 zaražene djece, odnosno prijavljenih. S obzirom na to kako govorimo o cjelini od skoro 700 djece, taj broj nije dramatičan niti možemo govoriti o nekoj velikoj epidemiji koja je poharala vrtiće", rekla je zdravstvena voditeljica Ana Bokarica te je dodala da se radi samo o prijavljenim slučajevima pa bi stoga stvarna brojka mogla biti i veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogodi se da roditelji ne prijave zarazne bolesti, a na ispričnici pedijatra piše samo kako dijete može u kolektiv, pa mi ne znamo koja je dijagnoza bila. Te važne stvari nam ponekad promiču upravo zato što ne dobivamo informaciju koju bi trebali dobiti", istaknula je.

Bokarica je pozvala roditelje da prijave bolesti kako bi se moglo reagirati i spriječiti širenje. Pojasnila je i da svaki vrtić ima zdravstvena pravila te ako dijete ima simptome bolesti, ne smije dolaziti u vrtić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada govorimo konkretno o petoj bolesti, karakterističan je osip. Naime, po izlasku osipa dijete prestaje biti zarazno, a bolest je širilo prije pojave osipa", kazala je, ali i preporučila da dijete ostane kod kuće dok u potpunosti osip ne prođe.

"Ipak se u tijelu tada nešto događa, dijete tada nije zdravo i preporuka ga je isključiti iz kolektiva kako bi prije ozdravilo, a ne oslabljenog imuniteta 'pokupilo' još neku drugu bolest, koju bi zdravo dijete lakše eliminiralo", poručila je Bokarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku, roditelji se moraju ponašati odgovorno.

"S roditeljima moramo imati dobru komunikaciju i oni trebaju biti svjesni kako je dijete njihova odgovornost. Zdravstvena pravila postoje kako bi spriječili širenje bolesti", zaključila je Bokarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: 'Dobiti vrtić u Zagrebu je kao dobitak na lutriji. Dočekali smo rezultate s roditeljima mališana'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo