prvi put komentirala 'slučaj SOA' / Grabar-Kitarović: 'Razriješila sam Lozančića jer je izgubio moje povjerenje, ponovno bih učinila isto'

Kolinda Grabar-Kitarović prvi je put komentirala 'slučaj Lozančić'. Kaže kako bi ponovo potpisala njegovo razrješenje, a da je njoj premijer izrazio nezadovoljstvo i rekao da je izgubio povjerenje u tu osobu - ona bi potpisala

10.2.2016.
11:18
VOYO logo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da neće promijeniti stav o ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Draganu Lozančiću, za kojeg je pokrenula postupak razrješenja jer je u njega izgubila povjerenje, kazavši kako o razlozima svoje odluke ne može govoriti zbog nacionalne sigurnosti.

Image
hasanbegović ima njegovu potporu /

Orešković ne misli da je predsjednica pogriješila: 'Najava smjene Lozančića nije sporna, ja ću odlučiti'

Image
hasanbegović ima njegovu potporu /

Orešković ne misli da je predsjednica pogriješila: 'Najava smjene Lozančića nije sporna, ja ću odlučiti'

"Ništa neće promijeniti moj stav da je gospodin Lozančić jednostavno izgubio moje povjerenje. O razlozima ne mogu govoriti zbog razloga nacionalne sigurnosti ali, kao što znate, još i prije izbora isticala sam svoje nezadovoljstvo radom i politizacijom naših službi", rekla je predsjednica po završetku 8. Better Building Bruncha  u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je odluku donijela sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, a potreban je i supotpis premijera Tihomira Orešković koji to još nije učinio.

Predsjednica kaže kako je odluka na premijeru te da nije razočarana što odluku još nije donio. "Premijer ima pravo raspitati se, informirati, razmisliti i donijeti svoju odluku", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana što bi učinila da je premijer pokrenuo takvu inicijativu odgovarila je kako bi ona potpisala razrješenje. "Naravno da bih razmislila i raspitala se. Međutim, ako bi mi premijer izrazio nezadovoljstvo, odnosno činjenicu da osoba koju zajedno imenujemo ili razriješevamo uživa njegovo nepovjerenje, ja bih to razrješenje potpisala", kazala je. 

Premijer Orešković jutros je za Hrvatski radio izjavio da kao osoba koja je došla iz svijeta bussinesa ni jednu odluku neće donijeti naglo, pa tako ni onu o sudbini šefa SOA-e, a ne smatra da ga je svojom odlukom predsjednica "dovela pred zid".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O SOA-i i Lozančiću raspravlja se u Hrvatskome saboru, u kojem su predstavnici Mosta izjavili da smjenu ne podržavaju dok se o tome ne provede rasprava na nadležnom saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji još uvijek nije formiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo