VULINOVIH 11 /

Grabar-Kitarović o provokaciji Srbije: 'Želi se skrenuti pozornost s teškog stanja u toj zemlji'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

'Učinjeni propust predstavlja samo još jedan primjer neprimjerenog postupanja Srbije u medudržavnim odnosima'

7.9.2019.
18:21
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Na graničnom prijelazu Bajakovo, 12 pripadnika Vojske Srbije pokušalo je ući u Hrvatsku kako bi sudjelovali na obilježavanju jasenovačkih novomučenika u manastiru Svetog Jovana krstitelja u Jasenovcu, što su prokomentirali najviši politički dužnosnici u Hrvatskoj, a među njima i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susjedima, a kako bi se skrenula pozornost s teškog unutarnjepolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje jasna pravila i procedure najave prelaska državne granice koje srbijanska strana nije poštivala", kazala je predsjednica pa nastavila:

"Zato učinjeni propust predstavlja samo još jedan primjer neprimjerenog postupanja Srbije u medudržavnim odnosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekujem da se srbijanska strana počne ponašati odgovorno jer su građani i s jedne i s druge strane siti ovakvih provokacija."

Informacija o dolasku delegacije Vojske Srbije u Jasenovac otkrivena je u petak kada su se organizatori kod lokalne policije informirali smiju li srpski vojnici prisustvovati događaju u svojim odorama. Naši nam sugovornici tvrde kako je Vojska Srbije i prošle godine željela na ovaj događaj poslati svoje pripadnike. Tada je Ministarstvo obrane Srbije službeno zatražilo dozvolu za ulazak svojih vojnika, ali su hrvatske vlasti to odbile.

"Nemam poseban komentar. Bitno je da nama nitko nikada ne može zabraniti da odamo počast jasenovačkim žrtvama. Važno je da mi poštujemo svoje žrtve. Neka svatko radi svoj posao, mi ćemo raditi svoj. Razumijem da se Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti i onoga što se događalo u Drugom svjetskom ratu", izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirajući zabranu ulaska srpskim vojnicima u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo