Predsjedničke igre /

Grabar Kitarović i Škoro u bitci za Slavoniju: Hoće li pobjednik njihove utrke odlučiti i pobjednika?

A dok se oni bave jedno drugim - ojačati bi mogao netko treći...

4.9.2019.
7:10
VOYO logo

U predsjedničkoj kampanji upravo bi Slavonija mogla biti ključna politička bojišnica. Bar što se tiče dvoje kandidata, Kolinde Grabar Kitarović i Mirolava Škore.  

Aktualna predsjednica će ondje nastojati zadržati birače Plenkovićevog HDZ-a ali iste birače želi privući i Miroslav Škoro. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov adut je upravo obrnut: nije Plenkovićev HDZ-ovac ali je Slavonac. I prema nekim istraživanjima u Slavoniji mu zasad ide bolje nego njoj. 

I što je još zanimljivije, politički i medijski, utrka između Miroslava Škore i Kolinde Grabar Kitarović privlači najviše pažnje i to toliko da mnogi tvrde da će pobjednik te utrke biti i konačni pobjednik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kraj njih bi lako mogao protrčati netko treći"

Ali, upozorava naš analitičar Ivica Relković, ako izgore u međusobnom obračunu, kraj njih bi lako mogao protrčati netko treći.

"Predsjednik je fikus, moraš tražiti određene promjene da bi se dogodile neke stvari. Da bi se mogle napraviti promjene. Da bi se mogla preuzeti incijativa. Što ću ići biti, što navijačica?"

Sjetio se Škoro Kolindinog vatrenog navijanja u Rusiji i na njezin račun se narugao u šaljivom videu kojeg je snimio s komičarom Željkom Pervanom i njegovim učenikom  Antimonom.

U Pervanovom skeču Škoru uspoređuju s afričkim tiraninom, navodnim Antimonovim ocem, kojem su glavna točka programa također bile ustavne promjene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šali se, ali i ozbiljno i intenzivno kritizira Škoro aktualnu predsjenicu. Spomenuo je sarkastično i njezino lupanje šakom o stol u nedavnom intervju.

"Što je s time poručila? Da je energična i odlučna. Ne planiram lupati po namještaju", poručio je Miroslav Škoro 1. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz posljednjih njegovih istupa jasno je da Miroslav Škoro aktualnu predsjednicu smatra ključnom protivnicom. I tu griješi, smatraju politički analitičari.

"Miroslav Škoro griješi što svoju kampanju fokusira na Kolindu Grabar Kitarović budući da ona ima HDZ-ov bazen birača dovoljno dubok da uđe u drugi krug. Njemu treba centristički dio birača koji će se oprediljeiti za Milanovića ili nekog drugog malog kandidata ako ga on ne pridobije", jasno će politički analitičar Ivica Relković

"Imam dojam da on neće uspjeti u tom pripetavanju s Kolindom Grabar Kitarović bez obzira koju strategiju upotrebljava, ona će ipak ući u drugi krug ili s njim ili s Milanovićem", govori politički novinar 24 sata Boris Rašeta

"Besmislena, jalova trka"

Pljeskala je u Požegi predsjednica Škori, ali njegove pjesme nije pjevala iako znamo da pjevati voli. S pozornice mu je poslala znakovitu poruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo, pozornicu prepušatam našim talentiranim umjetnicima i zabavljačima."

Da, za pridobivanje glasača od Pežege i Županje do Vukovara, odnosno pet slavonskih županija vodit će se pravi rat na desnici - jer Škoro na Slavonce itekako računa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujete li da će KGK pobijediti? Apsolutno", kazao je Ivo Žinić (HDZ), župan sisačko-moslavački.

Šef izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović kaže da se njihova kamapanja neće bazirati na Škori i vjeruje da slavonske županije neće zakazati. 

"Naravno, to nikad nije bilo upitno", poručuje Ivan Anušić

Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je u anketama prva. Prema posljednoj anketi koju je za RTL izradila Promocija plusKolindu Grabar Kitarović zaokružilo bi najviše birača - 29,3 posto. Zorana Milanovića 24,8 posto ispitanika, a Miroslava Škoru 18,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednica pokazuje dosta simptoma panike"

"Kolindi Grabar Kitarović ne šteti ni njezino ponašanje ni napadi drugih kandidata. Ona dobiva HDZ-ov krug birača koji vole imati svog predsjednika bez obzira kako vi nju napadali", jasan je Relković.

"Ovaj okršaj između Kolinde i Škore se meni čini kao mrtva, besmislena, jalova trka. Kolinda je svoju predkandidaturu objavila u radikalnom desnom listu, Škoro svoju u ne manje radikalnoj emisiji kolege Bujanca i zapravo je predsjednička utrka počela u licitaciji jednog ispraznog deklatornog domoljublja", dodaje Rašeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika bitka na desnici - a tvrde analitičari - možda i bitka za konačnu pobjedu. 

"Gotovo je nemoguć drugi krug Zoran Milanović-Miroslav Škoro. Moguć je Zoran Milanović-Kolinda Grabar-Kitarović, Miroslav Škoro-Kolinda Grabar-Kitarović. Ona je najsigurnija za drugi krug", kaže Relković.

"Imam dojam da predsjednica pokazuje dosta simptoma panike i čini mi se da ona ne dijeli moje uvjerenje da je Škoro ne može ugroziti", dodaje Rašeta.

A dok se oni bave jedno drugim - ojačati bi mogao netko treći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo