IPAK NIJE IZBJEGLICA: / Utvrđeno je kojim jezikom govori djevojčica pronađena u parku

Image
Foto: AreYouSyrious
6.11.2015.
12:25
AreYouSyrious
VOYO logo

"Točno je, gospođa koja je danas došla u dom govorila je romski bajaški, razumjela ju je sve što je govorila i rekla dvije tri riječi na bajaškom. Pokušali su već razgovarati s njom na romskom, ali je nije razumjela, jer je ovaj dijalekt jedni drugima nerazumljiv. Djevojčica nije izbjeglica, pretpostavlja se da su roditelji ili rodbina ipak u blizini", kazala je za Net.hr Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb.

Vijest je objavljena i na Facebook grupi Are You Syrious. "Još uvijek ne znamo gdje je njena obitelj no nadamo se da ćemo saznati uskoro", napisali su i zahvalili se svima koji su se trudili pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije se nagađalo da bi jezik kojim govori mogao biti kurdski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, djevojčica stara oko tri godine pronađena je u Velikoj Gorici tijekom prvog vala izbjeglica u Hrvatskoj. Napuštena je u jednom parku i srećom se jednoj gospođi učinilo čudnim da je tako malo dijete samo. Pozvala je policiju i centar za socijalnu skrb, koji su dijete smjestili u Dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj u Zagrebu.

Image
TRAGIČNO: /

Zaboravljena djevojčica već mjesec dana u Zagrebu čeka da se nađe netko tko govori njen jezik

Image
TRAGIČNO: /

Zaboravljena djevojčica već mjesec dana u Zagrebu čeka da se nađe netko tko govori njen jezik

Instituceije o njoj nemaju apsolutno nikakvih podataka, ne zna se odakle je došla, koliko je točno stara, pa čak ni kojim jezikom govori. U Nazorovu su nakon što su aktivisti objavili da se traže prevoditeljice (jer se računalo da će sa ženom dijete lakše razgovarati), došle govornice nekoliko jezika, na dijete navondo nije reagiralo ni na urdu, ni na hindi, ni arapski ni turski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezina je fotografija podijeljena na zatvorenim stranicama organizacija koje se bave izgubljenom djecom i spajanjem obitelji, no nitko se nije javio, zbog čega je Ministarstvo socijalne skrbi odlučilo fotografiju objaviti javno, ne bi li se možda negdje našao netko tko zna nešto o njoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je putem Twittera poslala zamolbu svima da se jave, a mnogi su korisnici društvenih mreža odmah počeli dijeliti priču o curici iz Nazorove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zainteresirali su se i neki svjetski mediji, pa će možda potraga uroditi plodom - neki su korisnici društvenih mreža već počeli komentirati da jezik kojim djevojčica na snimci koju je objavila Nazorova govori jezikom koji nalikuje na kurdski, pa bi to mogao biti prvi trag o njezinom porijeklu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo