BAŠ MU NE IDE / Nakon što ga je osramotio maturant, Grliću Radmanu odbijen i natječaj za titulu docenta na fakultetu

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Fakultet političkih znanosti odbio je raspisati natječaj za izbor naslovnog docenta, jer je Fakultetsko vijeće otkrilo da je natječaj bio pisan isključivo za ministra vanjskih i europskih poslova

28.1.2022.
21:50
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Fakultetsko vijeće zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti odbilo je raspisati natječaj za izbor naslovnog docenta, kojim bi ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman dobio tu titulu. Nekoliko izvora s Fakulteta je za Telegram otkrilo da je predloženi natječaj zapravo bio kreiran jedino i isključivo za Grlića Radmana.

Image
KAKVA BRUKA /

Maturant osramotio Grlića Radmana pred grčkim ministrom: Pitao ga je li ga sram vlastitih riječi i ironično mu čestitao

Image
KAKVA BRUKA /

Maturant osramotio Grlića Radmana pred grčkim ministrom: Pitao ga je li ga sram vlastitih riječi i ironično mu čestitao

Naime, u prijedlogu natječaja stajalo je da se radi o izboru za naslovnog docenta na kolegiju "Neutralnost u suvremenim međunarodnim odnosima", a to je jedini kolegij koje ministar predaje u sklopu poslijediplomskog specijalističkog studija Vanjska politika i diplomacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slab znanstveni angažman

Da je natječaj prošao Fakultetsko vijeće, a nije jer je dobio 29 glasova "za", 17 "protiv", uz 18 suzdržanih, Grlić Radman bi postao docent u naslovnom zvanju. Osim što bi to značilo da se umjesto kao dr.sc., potpisuje kao doc.dr.sc., Grliću Radmanu bi ta titula po završetku ministarskog mandata omogućila konkretniju suradnju s fakultetom, što bi značilo i mogućnost izvođenja većeg broja kolegija.

Doznaje se kako su neki profesori otvoreno kritizirali ministrov slab znanstveni angažman i činjenicu da kolegij izvodi pomoću svoje knjige "Neutralnost i nova europska sigurnost" izdane 2009. godine te još nekoliko znanstvenih članaka izdanih u razdoblju između 2002. i 2004. Neki su zamjerili i to što se već neko vrijeme nije bavio znanošću, a postao je znanstvenim suradnikom prije davnih 12 godina. Niti novinari Telegrama nisu uspjeli pronaći njegovu službenu znanstvenu bibliografiju, niti novije radove, od ovih već nabrojenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovdje je potencijalno bila riječ i o podcjenjivanju mlađih kolega koji kao docenti intenzivno rade na fakultetu i drže sate i sate nastave”, rekao je jedan od izvora s Fakulteta koji se protivio raspisivanju natječaja.

Ništa ne gubi, puno dobiva

Grlić Radman ne gubi mnogo odbijanjem raspisivanja natječaja za svoju docenturu. Naime, ništa ga ne sprječava da i dalje kao vanjski suradnik izvodi nastavu na spomenutom kolegiju, ako postoji takav dogovor s Fakultetom. No, zato bi, da je natječaj prošao, mogao samostalno izvoditi nastavu i bez zasnivanja radnog odnosa, dakle i dalje kao vanjski suradnik, ali bi mogao i biti nositelj kolegija na raznim razinama studija, mentorirati doktorske radove te, pod određenim uvjetima, aplicirati na izbor u zvanje izvanrednog profesora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo