PRETJERAO JE / Plenković objavio da Gordana Lauca izbacuju iz Znanstvenog savjeta: 'Ovo danas je bio jedan korak dalje. Ovo je bilo previše'

Image
Foto: Profimedia

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da Gordan Lauc više neće biti član Znanstvenog savjeta Vlade

16.11.2021.
18:20
Profimedia
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković je nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a potvrdio da Gordan Lauc više neće biti član Znanstvenog savjeta Vlade.

Image
TKO JE KRIV ZA COVID-POTVRDE? /

Lauc se prisjetio trenutka kada je umro Tito: 'Vrlo živo se sjećam straha koji je taj devetogodišnji dečkić osjetio'

Image
TKO JE KRIV ZA COVID-POTVRDE? /

Lauc se prisjetio trenutka kada je umro Tito: 'Vrlo živo se sjećam straha koji je taj devetogodišnji dečkić osjetio'

"Lauc je danas imao objavu koja po svom sadržaju spada u domenu politikanstva. Sve što osobno izgovaraju članovi Savjeta u trenucima kada Savjet ne zasjeda, govore u svoje ime. Ovo je bio jedan korak dalje, ne vidim zašto on podupire kršenje mjera i ne vidim kako možemo nastaviti suradnju dalje. Ovo je po meni bilo previše. Surađivali smo, možda ćemo surađivati u budućnosti, ali ovakav politikanski poziv...", prenosi Plenkovićeve riječi Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Donirat ćemo 300.000 doza koje naši građani ne žele'

Potom se osvrnuo i na obvezne covid-potvrde. Na večerašnji sastancima je prošlo sve u redu, potvrdio je, pa se potom osvrnuo na prosvjede koji već nekoliko dana traju na Markovu trgu i u ostatku zemlje.

"Mi živimo u demokratskom društvu. Sve što je mirno treba prijaviti i bit će mu omogućeno. Oni koji organiziraju prosvjede, neka ih prijave. Sve što je demokratski, mi ćemo saslušati i vidjeti slažemo li se ili ne. Mi se bavimo epidemijom jer je ona pogodila cijeli svijet. Naš je cilj omogućiti zdravstvenu zaštitu građana i osigurati više nego dovoljne količine cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi ćemo sutra opet donirati 300.000 cjepiva, koje stoji neiskorišteno, koje naši građani ne žele. Ja sam ponosan da bilo tko iz bilog kojeg dijela svijeta dobije to cjepivo. Ako je netko u stanju doći iz Rusije po cjepivo u Hrvatsku, možda to bude dodatni poticaj svima.

Oni koji su odlučili ne cijepiti se pa se razboljeli, nažalost i preminuli, meni je to neobjašnjivo. Ovi prosvjedi, ja mislim da nisu razumni, logični ni racionalni, treba uzeti samo bris. Ne vidim tu argumentaciju, uz sav napor da razumijem nečije drugo mišljenje, nečiji drugi stav, jednostavno ne shvaćam", poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nedopustivo je što rade Bulj i Petrina'

Potom se osvrnuo i na odluku načelnika Primoštena, Stipe Petrine i sinjskog gradonačelnika, Mire Bulja, da usprkos odluci Nacionalnog stožera omoguće ulazak u javne, lokalne i državne institucije bez covid-potvrda.

"Mislim da ćemo zadužiti ministra Malenicu, prije svega zbog izjave Bulja i Petrine, da vidimo kako pravno možemo sankcionirati takvu situaciju, jer ovo je nedopustivo. Covid-potvrda ne znači da se morate cijepiti nego da se morate testirati. Testiranje nije invazivno. Injekcija i rendgen su puno invazivniji. Ne vidim problem koji se sada stvara", rekao je Plenković kako će "vidjeti što će biti" od najavljenog referenduma Mosta za ukidanje covid-potvrda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i epidemiološke kritike Zorana Milanovića. "Mislim da je to katastrofa. Lako je govoriti da nećemo maltretirati ljude nakon što se cijepi prvom, drugom dozom i javno kaže da je dobio booster dozu. Siguran, zaštićen, do mjere, govorim o Milanoviću, i sada s tri doze cjepiva govori ljudima da ne treba poštovati odluke Stožera", poručio je premijer.

Kratko se osvrnuo na aferu softver te poručio da je status Gabrijele Žalac i Tomislava Petrica u HDZ-u stavljen u mirovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo