GONG: / Vlada na zatvorenim sjednicama dijeli 'plijen'

Udruga GONG pozabavila se zatvorenim sjednicama Vlade i došla do fascinantnih podataka.

21.7.2011.
15:40
VOYO logo

Način na koji Vlada upravlja proračunskim novcem je loš, jer ga koristi za kupovanje naklonosti koalicijskih partnera i udruga, kaže nam Dragan Zelić iz GONG-a koji je u četvrtak predstavio rezultate njihovog istraživanja rada hrvatske Vlade u 2010. godini. Ono se sastojalo od praćenja otvorenih, zatvorenih i telefonskih sjednica, dodjele sredstava iz proračunskih zaliha te analize informacija koje je Vlada davala o tome.

"Zatvorene sjednice su pravilo, a ne izuzetak i na njima se obično 'dijeli plijen', figurativno rečeno. To je iznimno loše postupanje s proračunskim novcem", kaže Zelić. GONG je, naime, utvrdio da je 45 posto od svih sjednica Vlade prošle godine održano iza zatvorenih vrata i to bez dostojnog objašnjenja zašto je javnost isključena, a ne može se niti provjeriti autentičnost priopćenja sa tih sjednica, ističe se u izvješću o radu Vlade lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo Pula dobila novce od 'oporbenih' gradova!

"Od 24 jedinice kojima su dodijeljena sredstva, gotovo u svim jedinicama je na vlasti HDZ ili koalicijski partneri osim u jednoj jedinici (Pula, kojoj je dodijeljeno pet milijuna kuna)", primijetili su GONG-ovci.

Iako je drastično smanjila proračunske zalihe u odnosu na prethodne godine, a pogotovo 2007, Vlada je u 2010. godini općinama, gradovima i županijama dodijelila 2.457.593,62 kn više nego u 2009. godini. Zanimljivo je kako je Vlada dok se održavala presica GONG-a prihvatila Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjili su broj telefonskih sjednica sa devet na četiri u odnosu na 2009. godinu, ali su zato za dva posto povećali broj zatvorenih sjednica.

Za razliku od drugih vlada koje također održavaju zatvorene sjednice, ističe on, naša Vlada ne obavještava javnost unaprijed o dnevnom redu i održava ih prečesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je najotvoreniji, a tko najzatvoreniji ministar?

U anketi GONG-a o ministrima od kojih se najlakše dobivalo informacije, dobro su prošli Dražen Bošnjaković, Đuro Popijač i Gordan Jandroković.

Najmanje transparentni ministri, prema mišljenju novinara koje su ispitali su Ivan Šuker, Božidar Kalmeta i Davorin Mlakar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201006090676006 arti-201006090427006 arti-201105250142006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo