loši urodi /

Glavni sastojak mnogih jela zbog obilnih kiša poskupio: 'Bit će upola manje, a cijene će još rasti'

Provjerili smo kakva nas godina očekuje i hoće li biti ljuta kao i papričice

12.9.2018.
14:30
VOYO logo

Obilne kiše stvaraju probleme nekim poljoprivrednim kulturama. Tako će jednog od glavnih sastojaka fiš paprikaša, čobanca, kobasice i kulena – paprike, biti upola manje. Cijena na tržnicama već je otišla gore. U Baranji proizvođači paprike ručno brišu plodove od zemlje koju je nanijela kiša kako bi mogli s njom na tržnicu. 

Jutarnji odlazak na gradsku tržnicu i potraga za paprikom koja se brižljivo bira. Pa tako Božena zna točno za što joj paprika treba. "Zimnicu pravim od nje. Sve moguće. A i feferonke kiselit sada treba. Peći papriku. Uvijek treba. Cijena paprike ove godine je veća", rekla nam je Božena Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A cijena je veća jer je ove godine, za papriku, palo previše kiše. Piroškin je urod smanjen za čak 50 %. Posebno se to osjeti na mljevenoj paprici.

"Urod nije dobar. Bavimo se sa mljevenim paprikama. Pola uroda imamo nego što smo imali lani. Lane smo prekrasno uroda imali. Cijena mljevene paprike je 150 kuna jer je ručno prerađeno sve", kazala je Piroška Balog, proizvođačica paprike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tavan Mare iz Kopačeva izgleda impresivno, no i ona govori, prošle je godine u njemu bilo duplo više paprike, a ove je godine duplo više posla, jer nakon što je ubere, ona i prijateljice sjede u dvorištu I čiste papriku, također – zbog kiše.

"E sad brišemo papriku od blata i od prašine i od svašta što je prljavo. Mora biti čista paprika. Sve se radi ručno - bere se, briše se. Drobi se. Sve ručno. Prašina na paprici je od zemlje. Kiše je bilo puno", kazala je Mara Đurin. Puno kiše, malo paprike. No za fiš paprikaš ipak će biti dovoljno.

Urod možda jest prepolovljen, ali kvaliteta i ljutina, ostale su iste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo