GLAVNI RAVNATELJ POLICIJE / 'Osobe koje su tukle migrante su djelatnici interventne policije, udaljujemo ih s dužnosti'; Progovorio je o akciji 'Koridor'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

'Budući da u ovom trenutku postoji osnovna sumnja u težu povredu službene dužnosti koja itekako šteti ugledu policije, u tijeku je postupak uručenja rješenja službenicima o udaljenju dužnosti i slijedi daljnji disciplinski postupak', kazao je Milina

8.10.2021.
17:40
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina u Ravnateljstvu policije u petak je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o objavljenim snimkama postupanja prema migrantima te o dosadašnjim nalazima Stručnog tima.

''Prema prvim saznanjima nakon objave snimke, odmah smo formirali stručni tim i kolege iz Ravnateljstva policije upućeni su na teren s ciljem da osvijetlimo o čemu se radi. Odmah tijekom prvih radnji, došli smo do saznanja da su osobe policijski službenici interventne policije. Budući da u ovom trenutku postoji osnovna sumnja u težu povredu službene dužnosti koja itekako šteti ugledu policije, u tijeku je postupak uručenja rješenja službenicima o udaljenju dužnosti i slijedi daljnji disciplinski postupak'', kazao je Milina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROTJERIVANJE IZ HRVATSKE /

Objavljena mučna snimka: Maskirani fantomkama mlate izbjeglice. Čuju se bolni krikovi...

Image
PROTJERIVANJE IZ HRVATSKE /

Objavljena mučna snimka: Maskirani fantomkama mlate izbjeglice. Čuju se bolni krikovi...

Ravnatelj policije je kazao da su u suradnji s DORH-om s kojim će provoditi daljnje izvide. Istaknuo je i to da događaj žele rasvijetliti do kraja. "Naš interes je sigurno da rasvijetlimo ovaj događaj do kraja, ni na koji način ne želimo da pojedinačni događaj utječe na pohvale koje policija dobiva za svakodnevan požrtvovni rad", kazao je.

'Koridor nije nekakva tajna operacija'

Potom je demantirao pojedine informacije koje su se pojavile od objave video snimke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo demantirati da je Koridor nekakva tajna operacija kojoj je cilj zastrašiti migrante. To je dugotrajna akcija sprječavanja krijumčarenja ljudi, uhitili smo 4000 krijumčara u zadnje dvije godine. Pripadnici hrvatske policije u sklopu i te akcije, ali i svih drugih aktivnosti su upravo spašavali migrante iz potoka, rijeka, iz zatvorenih prostora gdje su stavljeno od strane krijumčarskih skupina u nerijetko pogibeljne situacije. U ovih nekoliko godina hrvatska policija prednjači u sprječavanju krijumčarenja migranata. 

Druga dezinformacija je da ima zataškavanja policajaca i da policajci zauzvrat izvršavaju neke nezakonite naredbe. To nikako ne stoji. Ja stalno šaljem upute da se ponaša obazrivo, posebno prema ranjivim skupinama - ženama, djeci, ali i u drugim situacijama", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Za one koji se ogriješe o zakon...'

Kazao je da su državna odvjetništva od 2018. pokrenula ukupno 22 postupka u vezi postupanja policije prema migrantima; u 13 slučajeva obustavljeni su postupci, ostali su u tijeku.

"Za one koji se ogriješe o zakon, hrvatski sustav je najrigorozniji u postupanju prema svojim pripadnicima i oni moraju biti svjesni da će snositi odgovornost. Također, vezano za situacije što se tiče navodnih policajaca koji kažu da im je nešto naređeno da moraju raditi nezakonito. Tu je vrlo jasna situacija, policijski službenik je dužan po službenoj dužnosti dužan prijaviti nezakonite radnje. Mi imamo situacije, to smo i objavljivali, gdje smo i prije upita od medija procesuirali službenike i za nanošenje tjelesnih ozljeda i za neprijavljivanje kaznenog djela jednog od kolega. Također smo 8 disciplinskih postupaka proveli protiv službenika koji su se ogriješili o pravila postupanja prema migrantima. Mogu reći da su u najmanje 13 slučajeva postupci obustavljeni. Želim naglasiti, da što se tiče postupanja hrvatske policije, uvijek provjeravamo sve što moramo i gdje god postoje osnove sumnje da postoje disciplinske greške", rekao je Milina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje će se provoditi izvidi

Milina je potvrdio da su u ovom slučaju bila tri interventna policajca, odnosno da ih je toliko do sada utvrđeno. "I dalje će se provoditi izvidi u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom. To su činjenice koje ja mogu komunicirati. Ja snosim odgovornost od prvog dana rada na policiji'', rekao je Milina, naglasivši da ne postoje nikakve specijalne zapovijedi da se migranti na takav način tretiraju.

''Posebno se upozorava da nije dozvoljena nikakva uporaba sile posebno prema osjetljivim skupinama, ženama i djeci. Radi se o postupanju u radno vrijeme. Ovo svakako nije postupanje koje je primjereno i dostojanstveno bez obzira radi li se na granici ili bilo koje postupanje'', kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni ravnatelj policije je kazao i to da će se "vidjeti iz kojeg razloga (policajci) nisu nosili propisanu uniformu". "Ovdje se ne radi ni o kakvom postupanju izvan radnog vremena. Što se tiče odora, policijski službenici su dužni nositi propisane odore, a utvrdit će se zašto su imali određene dijelove drugačije i nisu nosili propisanu uniformu. Ovdje se radi o postupanju, suzbijanju nezakonitih migracija, ali ovo svakako nije postupanje koje je primjereno i dostojanstveno. Radi se o interventnoj jedinici policije koja je bila na ispomoći, čini mi se iz PU istarske", kazao je.

Milina nije želio precizirati što se službenicima udaljenima s dužnosti stavlja na teret rekavši tek da je riječ o težoj povredi službene dužnosti i nanošenja štete ugledu hrvatske policije zbog onoga što je bilo na snimci. "Pojačat ćemo kontrolne mehanizme. Imaju pisane upute, dobit će i usmene upute. Nije fokus samo na interventnoj policiji nego na svim rodovima policije, pojačat ćemo edukaciju", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i to da, prema dostupnim podacima, protiv policajca udaljenih s dužnosti dosad nije bilo disciplinskih postupaka.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo