Naplatili više milijuna kazni /

Glavni inspektor Mikulić najavio drakonske kazne: 'Dizanje cijena je ratno profiterstvo'

Mi idemo s ozbiljnim mjerama, dakle s kažnjavanjem pravnih osoba, od 10 do 100.000 kuna.

16.4.2020.
15:12
VOYO logo

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite u četvrtak glavni državni inspektor Andrija Mikulić koji je rekao da su tržišni inspektori obavili više od 800 nadzora te da su ustanovili da su, kako trgovine na malo, tako i veletrgovine, marže na određene artikle podizale u suprotnosti s odlukama vlade i protivno zakonu.

"Imamo situaciju vezano za brašno, dječju hranu ili meso, gdje se marža dizala za 30 posto, te sredstva za dezinfekciju i do 200 posto, a kod podizanja marži su apsolutni rekorder zaštitne maske gdje je ona dignuta 595 posto", kazao je Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi idemo s ozbiljnim mjerama, dakle s kažnjavanjem pravnih osoba, od 10 do 100.000 kuna. Osobno sam dao nalog da se ide s maksimalnim kaznama, kao i kod veletrgovina, pravne osobe kažnjavamo s 300.000, s tim da ih i zatvaramo na 30 dana. Kod trgovina na malo idemo s rješenjima gdje zabranjujemo nepoštenu praksu. Do danas je izdano naloga i naplaćeno više od 1,3 milijuna kuna kazni pravnim osobama, a fizičkim odgovornim osobama u tim tvrtkama, pola milijuna kuna", rekao je Mikulić.

"Ljudi koji dižu marže suprotno odlukama vlade, ako to budu opetovano činili, a mi ih ulovimo, onda neće biti kompromisa u smislu da ih ne imenujemo javno, jer u ovoj situaciji borbe protiv koronavirusa, ako se netko bavi ovakvim stvarima onda je to u rangu ratnog profiterstva", zaključio je Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo