KOMENTIRALA MJERE / Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja: 'Obratit ćemo se Ustavnom sudu. U sustavu je apsolutni kaos'

'Odluke bi se trebale donositi ne politički nego prema konkretnoj situaciji', kazala je Tuškan

5.11.2021.
18:50
VOYO logo

Što će biti sa školama? Za djecu se malo toga mijenja, no odrasli ostaju zbunjeni. Jer zbunjen je i sam ministar Radovan Fuchs kada su u pitanju obvezne Covid potvrde. Nastavnici će ih za 10 dana morati imati, a roditelji koji dolaze po djecu, na informacije ili na roditeljski?

"Ja vam u ovom trenutku ne mogu reći točno na koji način ćemo posložiti čitav segment u roku od nekoliko dana tako da se čujemo za par dana", kazao je Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da će covid potvrde biti potrebne za ulazak u sve javne ustanove i službe, ministru je postavljeno pitanje i hoće li  biti potrebne i roditeljima koji dovode djecu, dolaze na roditeljski sastanak.

Image
Koliko će još izdržati? /

1711 hospitaliziranih zbog covida: Novinari pitali Beroša prijeti li slom zdravstva na što liječnici danima alarmiraju

Image
Koliko će još izdržati? /

1711 hospitaliziranih zbog covida: Novinari pitali Beroša prijeti li slom zdravstva na što liječnici danima alarmiraju

"Ovo s roditeljima moramo do kraja razraditi. Što se tiče organizacije dječjih vrtića i tog dijela, to ćete usmjeriti prema osnivačima da oni organiziraju. Hoće li biti različite ili neće to ćemo vidjeti. Ostavite nam još koji dan da razradimo čitav sustav", odgovorio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reporterka RTL-a Leona Šiljeg o novim mjerama razgovarala je s Anom Tuškan, glavnom tajnicom Sindikata hrvatskih učitelja.

"Promjene u odlukama unutar 24 sata nisu neočekivane za vladu i Stožer. Iz ovoga danas proizlazi da virus posebno obožava javne i državne službe, a uunutar javnih službi posebno preferira zaposlenike službe, dok se na korisnike ne primjenjuje. Ova takozvana parcijalan odluka nema smisla kada vidimo da se može u kafiće, shopping centre, teretane, a baš u školama je potrebno uvesti", kazala je Tuškan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je i da će se učitelji obratiti Ustavnom sudu. 

"Ovo je nelogično obzirom na to na koje se partikularne dijelove primjenjuju potvrde. Ako povežemo to s nedavnom izjavom ministra Beroša da COVID potvrde služe isključivo kao prisila za cijepljenje, a ako to povežemo da od 1.1. neće biti COVID potvrda već će samo trebati biti cijepljeni ili preboljeni, vidimo koja je funkcija COVID potvrda", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opisala je i kako će sve to izgledati 15.11.

"Ujutro možemo zamisliti nagužvani prijevoz, nakon toga dolazi se u škole, ne zna se tko će biti covid redar, hoće li ravnatelj ili zaposlenici gurati u nos neke testove, hoće li to raditi sami. Što s onima koji rade u popodnevnoj ako je testiranje ujutro? Dječica od 1. do 4. razreda maske u hodnicima, a miješaju se učenici 1., 2., 3. i 4. razreda gdje se ne nose maske, nakon toga svi mogu isprobavati odjeću u shopping centru ili se grliti i ljubiti u kafiću, apsolutno besmisleno", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koliko  je učitelja koji nisu cijepljeni i koliko ih se mora testirati dva puta na tjedan, Tuškan je kazala da je prema podacima cijepljeno manje od 60 posto učitelja. 

"Zaboravlja se činjenica da je mnogo njih preboljelo koronu, javljaju se oni koji su je dva puta preboljeli. Prošle godine imali smo situaciju da su slani kućama bez testiranja da imaju koronu. Neki nisu mogli dobiti potvrdu. Korona plus jedna doza cijepljena je isto problem. U sustavu je apsolutni kaos. Ovo što se radi na partikularni način ne ulijeva povjerenje građana. Odluke se donose politički. Ako vidimo zatvaranje i otvaranje škola prema stranačkoj pripadnosti, odluke se donose interesno, ae zdravlje građana je zadnja stvar", kazala je Tuškan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je i je li dobra odluka da se u ponedjeljak većina učenika vrati u školske klupe. 

"Uvijek smo bili za to da se treba gledati konkretna situacija u konkretnoj školi. Prema informacijama s terena imamo škole koje doista maju nulu, a neke koje imaju velik broj zaraženih. Odluke bi se trebale donositi ne politički nego prema konkretnoj situaciji. Imamo veliki problem s osnivačima i donošenjem odluka jer je jasno da se odluke ne donose u skladu sa stvarnom situacijom već s tim hoće li netko biti oporba ili će biti onaj tko želi drugu stranu", kazala je Tuškan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo