Generali su dočekali pravdu, ali žrtve je još čekaju

Generali su dočekali pravdu. No, još je čekaju žrtve, oko 600 srpskih civila, stradalih tijekom i nakon Oluje.

17.11.2012.
20:05
VOYO logo

Hrvatska mora odraditi civilizacijski dug prema njima, ali i cijelom društvu i procesuirati krivce. Vesna Teršelić iz Documente podsjeća da nema još nijedne pravomoćne presude za ratne zločine, za Grubore se još sudi.

"Mislim da se u zadnjih 10 godina puno napravilo na povećanju učinkovitosti suđenja za ratne zločine i sad je stvarno pitanje da i političari pošalju jasne poruke da ima političke volje za to, a Državno odvjetništvo i sudovi moraju imati snage za procesuiranje zločina koji do sad nisu procesuirani", izjavila je Teršelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska mora osuditi odgovorne, naknaditi štetu žrtvama i skinuti mrlje s vojske i policije i legalnog rata, ističe i odvjetnik Anto Nobilo.

"Hrvatska mora uložiti dodatne napore i ne smije potonuti u eforiju - sad je sve riješeno, dokazano je na sudu da nismo imali mrlja, da nismo imali zločina i sve je završeno. Jednostavno, to nije tako", rekao je Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Euforija

Premijer i predsjednik obećali su da će Hrvatska ispuniti svoj dug pravde zbog grešaka kojih je u ratu nedvojbeno bilo. No, analitičar Žarko Puhovski je skeptičan.

"U nekom civilizacijskom smislu mi moramo te događaje, koji ne služe na čast hrvatskoj vojsci i policiji, osuditi, a država mora učiniti sve da se procesuiraju oni koji su počinili kaznena djela. Isto tako, država ima obavezu da nadoknadi štetu onima kojima je šteta napravljena", istaknuo je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je presuda žalbenog vijeća veoma efektno pokazala sve nedostatke prvostupanjske presude generalima", kazao je za Danas.hr Puhovski u reakciji na presudu.

Ovim se pokazalo, kaže Puhovski, da je prvostupanjska presuda generalima bila nepravedna. "Ono čega se treba bojati jest euforija zbog oslobađajuće presude koja bi učinila da se zaboravi da je zločina '95. bilo. Osobno sam od početka smatrao da se Gotovini ne može dokazati odgovornost za to. Ono što me sada zanima jest to kako će sada reagirati oni koji su godinama pričali da je Haški sud protuhrvatska izmišljotina", zaključio je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo