30. obljetnica specijalnih postrojbi /

Specijalne snage: Na zahtjevnu obuku prijavi se više od 100 vojnika, prođe ju između 15 i 20 posto!

Njihova obuka iznimno je zahtjevna, najprije 6 mjeseci ona temeljna poznatija kako comando obuka, a nakon toga još 2 godine uvjezbavanja

19.5.2021.
7:00
VOYO logo

Atraktivnom pokaznom vježbom pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga obilježili su svoj dan i 30. obljetnicu osnutka specijalnih postrojbi Hrvatske vojske.

U vojarni "Ante Šaškor" u Delnicama elitu hrvatske vojske odlikovao je i predsjednik Republike, ujedno i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović. Poručio je kako je sudjelovanje u misijama međunarodnih organizacija dug i obveza Hrvatske, ali da ćemo prije svega gledati svoje interese s naglaskom na sigurnost ljudi u misijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Specijalne snage su najelitnija postrojba hrvatske vojske, djeluju iz s kopna iz zraka i iz vode, no u novim sigurnosnim uvjetima najčešće u urbanim područjima.

Njihova obuka iznimno je zahtjevna, najprije 6 mjeseci ona temeljna poznatija kako comando obuka, a nakon toga još 2 godine uvjezbavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VOJNI POLIGON U SLUNJU /

Doznajte kakva je spremnost hrvatskog vojnika za međunarodne misije: Šest žena među 80 pripadnika osmog hrvatskog kontingenta

Image
VOJNI POLIGON U SLUNJU /

Doznajte kakva je spremnost hrvatskog vojnika za međunarodne misije: Šest žena među 80 pripadnika osmog hrvatskog kontingenta

Na zahtjevnu obuku javi se više od 100 vojnika, međutim toliko je zahtjevna da ih prođe između 15  i 20 posto, ovisno o generaciji.

RTL-ova novinarka Ivana Franić razgovara je s brigadnim generalom Pericom Turalijom, zapovjednikom Zapovjedništva specijalnih snaga.

Najelitnija postrojba hrvatske vojske

"Sama obuka je jako zahtjevna prije svega u fizičkom smislu, ali i u psihološkom. Obuka što duže traje je sve intenzivnija i teža. Dakle, stvarno je veliki izazov pred svima onima koji žele postati dio ove postrojbe", objasnio je brigadni general.

Obuka podrazumijeva različite vrste operacija. Obuhvaća četiri vrste operacija koje se provode na različitim terenima s teškim vremenskim uvijetima. Obuka uključuje i morske i zračne operacije te većina olaznika otpadne na tim vojnim operacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim general kaže da je prije svega ponosan na dečke, na sve ono što su napravili na današnjoj vježbi.

Iskustva iz međunarodnih operacija

"Mi smo se svi uvjerili, zajedno s predstavnicima stranih zapovjedništva da su pripadnici specijalnih snaga Republike Hrvatske u samom vrhu i da su svjetski spremni", kaže Turalija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši vonici su jako puno iskustva stekli u međunarodnim operacijama. Ono što su prošli u ove tri godine su veliki doprinosi, njihovom iskustvu, znanju i sposobnosti što smo i potvrdili kroz provedenu vježbu", zaključijo je general Turalija.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo