'NIŠTA NIJE SLUČAJNO' / General-pukovnik Ćosić tvrdi: 'Počinje nova faza rata'; O paloj letjelici: 'Nemojmo preskočiti jedno pitanje...'

Andrija Jarak je u svom studiju ugostio umirovljena general-pukovnika HV-a, Krešimira Ćosića koji se osvrnuo na događaje u Ukrajini i Zagrebu

12.3.2022.
19:50
VOYO logo

Umirovljeni general-pukovnik Hrvatske vojske, Krešimir Ćosić, gostovao je u RTL-u Danas. S Andrijom Jarkom komentirao je kako nakon 17 dana počinje nova faza rata u Ukrajini, a osvrnuo se i na buru koja se u hrvatskoj javnosti digla s padom bespilotne letjelice.

Ćosić navodi kako bi uskoro trebala početi nova faza rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovisi o sposobnosti i jedne i druge strane da osigura svježe snage. To je posebno bitno za ukrajinske branitelje jer ključni faktor će biti svježe snage s obzirom na ranjene, s obzirom na glad, na prekinute linije snabdijevanja. Nadam se da su toga svjesni, da će svježe snage osigurati na vrijeme i da će biti usmjerene na usporavanje ruskih snaga", komentirao je te dodao kako "jedna dobro ogranizirana proaktivna obrana treba osigurati ukrajinskim braniteljima da prežive 14 dana, a nakon toga mislim da će rat ući u drugu fazu, a to su pregovori".

Image
RUSI TRPE GUBITKE /

Zelenski Putina pozvao u Izrael i poslao snažnu poruku: 'Kijev ćete osvojiti jedino ako ga uništite'

Image
RUSI TRPE GUBITKE /

Zelenski Putina pozvao u Izrael i poslao snažnu poruku: 'Kijev ćete osvojiti jedino ako ga uništite'

Osvrnuo se i na bespilotnu letjelicu koja je prekjučer pala na tlo nedaleko od Studentskog doma Stjepan Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Rekao bih da ništa nije slučajno. Da je ovo ozbiljno upozorenje da je moguće da se dogodi nešto što nismo ni sanjali, nešto nemoguće. Ovaj projektil ili je bio nenaoružan, sreća da se nije dogodilo nešto gore. To je tehnologija 70-ih i 80-ih tada se ta tehnologija interkontinentalnih balističkih raketa za navigaciju prenosila u krstarećim raketama ovakvog tipa. Ovo nije nesoficisticiran sustav nego je vrhunac tehnologije i inženjerskog znanja tog vremena. Nije najmoderniji, ali funkcionira", naveo je i oštro kritizirao sve neistomišljenike.

'Moramo biti svjesni koliko je to opasno'

"Vrlo opasnost da se marginalizira, ignorira tuđe znanje. Onaj tko je rekao predsjedniku da je ovo nesofisticirano taj ne može biti savjetnik jer svojim neznanjem i nekompetentnošću ugrožava nacionalnu sigurnost RH. Moramo biti svjesni na svim razinama, na stručnim, znanstvenim, koliko je to opasno, upozoravajuće oružje. Nemojmo preskočiti jedno pitanje, je li to imalo političkog sponzora, poruku. Krstereće rakete se ne lansiraju kao mine iz minobacača, netko je trebao dobiti upute, kuda ide i što joj je cilj. Pred nama je sad posao ozbiljnim istraživačima koji moraju rekonstruirati što je u letjelici bilo projicirano kao cilj", rekao je Ćosić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i kako se do tih podataka može doći, a kaže da i sam poznaje tim stručnjaka s fakulteta koji, ako je dobro izabran, može raditi na tom projektu.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo