SLOŽENA AKCIJA / Vojska iznenađena koliko se duboko sovjetski dron ukopao u tlo: Studenti će prespavati u sobama, ali sutra ponovno moraju van

Image
Foto: Zeljko Hladika/Pixsell

Vojska i druge službe nisu uspjele izvući svojetski dron koji je ao na zagrebačkom Jarunu, pa se akcija nastavlja sutra

12.3.2022.
18:34
Zeljko Hladika/Pixsell
VOYO logo

Hrvatska vojska, uz pomoć službi i dalje pokušava iskopati golemu sovjetsku letjelicu od šest tona iz kratera pored zagrebačkog studentskog doma Stjepan Radić. Zbog sigurnosti, evakuiran je najbliži paviljon studentskog doma, a pauk odvozi automobile. Po nalogu vojske, policija je ogradila prostor u radijusu od 300 metara od kratera.

''Krim ekipa i ekipa pirotehničara rade svoj posao, treba biti strpljiv jer se radi o vojnom objektu. Vidi se pomak od početne točke, ali posao neće biti dovršen danas. Preko noći se neće raditi, samo dok ima svjetla dana. Studenti koji su evakuirani spavat će u svojim domovima, ali kad se sutra posao nastavi morat će se opet evakuirati. Situacija je ozbiljna i toga moramo biti svjesni'', poručio je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AKCIJA NA JARUNU /

Vojska i vatrogasci izvlače letjelicu koja je pala u Zagrebu

Image
AKCIJA NA JARUNU /

Vojska i vatrogasci izvlače letjelicu koja je pala u Zagrebu

Slobodna Dalmacija doznaje da su stručnjaci HV-a i građevinski radnici iznenađeni silinom udara i dubinom samog kratera. Iznenađen je bio i predsjednik Zoran Milanović, ali time što je letjelica, navodno lansirana iz Ukrajine, preletjela tri članice NATO-a, a da nitko nije reagirao.

Iz njegova ureda poručuju kako je to još uvijek njegov stav te dodaju da je redovito obaviješten o svim aktivnostima i tijeku istrage pada letjelice. U kontaktu je s vojnim vrhom i obavještajnim službama, ali i premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je otišao u NATO-ovu bazu pored Madrida pregledati radarske zapise te uputiti molbu glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, da započne istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoltenberg će sa Zagrebom raditi na utvrđivanju činjenica o padu drona

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg radit će zajedno s hrvatskim nadležnim vlastima na utvrđivanju činjenica o padu drona u Zagrebu, objavio je na Twitteru dan nakon incidenta odgovarajući na zahtjev hrvatskog premijera. 

"Razgovarao sam s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o jučerašnjem incidentu s dronomu Zagrebu", napisao je Stoltenberg u reakciji na zahtjev premijera za istragom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje TU-141 lansirana je iz Ukrajine te je preko zračnog prostora Rumunjske i Mađarske stigla do Zagreba gdje se srušila u četvrtak navečer pri čemu nije bilo žrtava već je pričinila materijalnu štetu. 

Plenković je zatražio da NATO "utvrdi činjenice o ovom ozbiljnom incidentu" na što se Stoltenerg pozitivno odgovorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogovorili smo se ostati u bliskom kontaktu i zajedno utvrditi činjenice, odgovorio je Stoltenberg.

Plenković je također izvijestio da će Hrvatska intenzivirati komunikaciju sa saveznicima kako bi se ovakve situacije ubuduće spriječile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski premijer putuje u srijedu u Madrid na sastanak sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom koji je u listopadu posjetio Zagreb i tom će prigodom obići i vojnu bazu NATO-a i sastati se tamošnjim zapovjednikom vezano uz nadzor zračnog prometa.

Španjolsku vojnu bazu u mjestu Torrejón de Ardoz, udaljenu 20 kilometara sjeveroistočno od Madrida, NATO savez koristi za kontroliranje neba svojih južnih zemalja članica uključujući Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je u subotu posjetio mjesto pada letjelice u Zagrebu i rekao da "očito nije bilo dobre reakcije članica NATO-a što "upućuje na potrebu tješnje suradnje unutar samog NATO-a, jer ovo je zračni prostor NATO-a, rumunjski, mađarski  i hrvatski i ovakvu situaciju ne možemo niti tolerirati, niti ni se ona trebala dogoditi".

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo