Rezultat iseljavanja /

Gastarbajteri poslali rekordne iznose novca u Hrvatsku: obiteljima uplatili 15,75 milijardi kuna

Image
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Podaci o povećanju uplata naših radnika u inozemstvu obiteljima u Hrvatskoj poklapaju se s podacima o iseljavanju iz Hrvatske

25.3.2018.
16:07
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Prema podacima HNB-a u prošloj su godini radnici u inozemstvu uplatili svojim obiteljima, rodbini i znancima rekordnih 15,75 milijardi kuna, odnosno oko 2,1 milijardu eura. Riječ je o povećanju od čak 120 milijuna eura u odnosu na godinu prije, čime se jasno podcrtava činjenica da odlazak na rad (i život) izvan granica Hrvatske sve više uzima maha, donosi Slobodna Dalmacija.

Prije deset godina doznake iz inozemstva bile su za stotine milijuna eura manje. Tada su, naime, iznosile oko 1,3 milijarde eura. Značajan rast zabilježen je 2011., nakon čega se iznos svake godine povećava za stotinu milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci su to koji su u potpunom skladu sa službenim brojkama o iseljavanju, kao i dokaz da ekonomsku neravnotežu u Hrvatskoj popravljaju doznake radnika iz inozemstva, donosi Slobodna Dalmacija.

Koliko je trend iseljavanja iz Hrvatske vidljiv ocrtavaju statistike DZS-a, prema kojima je pretprošle godine zemlju napustilo 39.300 ljudi, iliti 45 posto više nego godinu prije, a trend se dodatno pojačao 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uplate iz inozemstva u iznosu od 15,75 milijardi kuna lani su činile čak 4,4 posto hrvatskog BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo