ALARMANTNI PODACI /

Funkcionira li pravosuđe? Raste broj zlostavljanih životinja, a pravomoćnih presuda sve manje

Image
Foto: Thinkstock

Veterinarska inspekcija na godinu primi oko 500 prijava, a od toga se pokrene oko stotinu postupaka

6.7.2018.
7:00
Thinkstock
VOYO logo

Našli su ga živog zakopanog, iskapali ga sat vremena, pružili mu svu potrebnu veterinarsku pomoć, ali pas Sagi nije uspio preživjeti. Za počiniteljem je tragala i policija, a mi smo otkrili koliko je zlostavljača životinja osuđeno otkad je na snagu stupio novi Zakon koji za ovakve slučajeve predviđa i novčanu i zatvorsku kaznu. 

Ne zna se ni čiji je Sagi, ni tko ga je živog zakopao. Djelatnici skloništa Dumovec nagledali su se svega, ali ovo im je prvi ovakav slučaj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pas je bio pronađen u vrlo lošem stanju. Navodno su ga već prije toga pokušali izvaditi on je ležao pokriven sa zemljom", ispričala je dr. vet. med. Jasna Bilić, veterinarka skloništa Dumovec.

>> 'Psi su mučeni na milost i nemilost': Volonteri objavili snimku pasa kod Trogira koji žive u užasnim uvjetima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdržao je dva dana, ali očito je bilo prekasno. Ono što čitav slučaj čini još tužnijim je da nitko od uključenih u njegovo spašavanje ovaj slučaj nije prijavio. Policija se samoinicijativno uključila nakon što su priču prenijeli mediji, ali kasno za utvrditi išta.

"Stalno apeliramo na ljude da prijavljuju svako zanemarivanje životinja naravno i zlostavljanje i ubijanje to je početak da se nešto uopće i dogodi", rekao je predsjednik Udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

Tvrdi da je prijava sve više, ali s obzirom na sporo pravosuđe presuda je premalo. Upravo danas donesena je tek četvrta od kad je prije osam mjeseci na snagu stupio novi zakon. Pedijatar iz Vukovara koji je lani na sam Badnjak bacio vlastite štence u korito rijeke Vuke nepravomoćno je osuđen kaznom od 15 tisuća kuna. 

>> Pas Gogo dočekao pravdu: sud kaznio vlasnika s 11.000 kuna zbog izgladnjivanja i zanemarivanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, veterinarska inspekcija na godinu primi oko 500 prijava. Od toga se pokrene oko stotinu postupaka. Ove godine tek dvije zatvorske i dvije novčane presude. Budući da su počele sezone godišnjih odmora, a time i praksa napuštanja kućnih ljubimaca ta bi brojka mogla narasti. 

"Pošto je taj zakon izašao prošle godine, potkraj godine u desetom mejsecu nadamo se da će on djelovati i da će ljudi jednostavno manje napuštati životinje", poručila je veterinarka Bilić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer kazne su do godine dana zatvora i do 30 tisuća kuna. Ako već nije dovoljna kazna nositi ih na savjesti. 

>> Zakopao žive štence: Spasiteljima slijedi kazna, a počinitelj nekažnjen

>> Levijatan opet u borbi, ovaj put protiv horor azila: 'Pronašli smo mrtve pse, bolesne s tumorima do poda'

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo