sindikati kažu 'ne' / Frka Petešić o Vladinoj ponudi: 'Na kraju godine povišica bi bila 575 kn, a kroz koeficijent samo 375 kn'

S obzirom na to da to nije ono što su učitelji tražili, sindikati među članstvom provode referendum o tome žele li prihvatiti Vladin prijedlog

27.11.2019.
19:06
VOYO logo

Maratonski pregovori koji su u Banskim dvorima u utorak navečer potrajali i nakon ponoći nisu iznjedrili dogovor Vlade i sindikata, nego novu ponudu. Na stolu je povišica od 10,4 posto, ali ne putem koeficijenata, nego dodataka. 

S obzirom na to da to nije ono što su učitelji tražili, sindikati među članstvom provode referendum o tome žele li prihvatiti Vladin prijedlog. I prije službenog završetka referenduma, neki učitelji su ekspresno i bez oklijevanja - odbili premijerovu ponudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Pregovore sa sindikatima za RTL Danas komentirao je Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjesni smo da su se tijekom godina nagomilale nepravilnosti i nepravde. Zbog toga je ponuđeno da se pitanje koeficijenata, iako je to u nadležnosti Vlade, riješi u dogovoru sa socijalnim partnerima. Budući da je tu šuma koeficijenata koji su neujednačeni, želimo to raditi temeljito i to će uzeti puno vremena. Da se ne čeka, ponuđena je premosnica."

Frka Petešić ponavlja kako nepravdu žele "sustavno riješiti" te ističe da je samo riječ o razlici u metodologiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kroz dodatke se postižu ista materijalna prava, a kroz povećanje osnovice na kraju dođu i veća materijalna prava. Prepoznajemo tu nepravdu koja je učinjena učiteljima i ovo je način da se ide dalje. Povišica bi na kraju 2020. za učitelja s 10 godina staža, s jednim djetetom, s prirezom od 12 posto, bila 575 kuna, a kroz koeficijent bi bila samo 375 kuna."

Na pitanje nije li onda u interesu Vlade dati im te koeficijente jer bi uštedjeli 200 kuna, Frka Petešić kaže da nije jer bi time samo nastao veći kaos u koeficijentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko se toga nije htio prihvatiti, mi to želimo riješiti na jedan sustavan i pravedan način, ne da gledamo interes samo jednog resora."

Frka Petešić kaže kako su u prethodnim vladama koeficijenti smanjivani, ukinute su božićnice i regresi, smanjeni dodaci i plaće. Zbog toga se, dodaje, i stvorila legitmina frustracija učitelja i nastavnika. Kaže kako Vlada to prepoznaje i želi popraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon više od 30 dana štrajka, maratonskih pregovora, čekamo izjašnjavanje prosvjetara, no u srijedu stižu masovne poruke "NE premijeru!" putem društvenih mreža. Sve profesore, vjerojatno, najviše zanima hoće li dani u štrajku biti plaćeni.

"Rečeno je da će do 15. studenoga biti plaćeno. Dalje ovisi o odgovoru sindikata, hoće li prihvatiti ponudu ili ne. U povlaštenoj smo situaciji, jedina smo zemlja u kojoj se štrajk plaća. To je znanstvena fantastika u većini europskih zemalja", kaže Frka Petešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan hoće li tražiti zabranu štrajka, ponovio je kako čekaju konačnu odluku sindikata na Vladinu ponudu.

U zadnje vrijeme često se polemizira o ulozi ministrice Blaženke Divjak u cijeloj situaciji. Rekla je da neće sudjelovati u igrama moći premijera i sindikata, a u utorak navečer, iako je resorna ministrica, nije bila na pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao u svim pregovorima, vi ste na dvije obale rijeke i trebate se naći negdje između. Mi smo zakoračili u rijeku i gotovo smo došli na drugu stranu", kaže Frka Petešić i ističe kako nije istina da se Plenković uključio u pregovore tek kad je voda došla do grla. 

"Kada stvari zapnu, treba promijeniti ekipu da se krene dalje. Zbog naše želje da se nađe rješenje, pribjeglo se tome. Bilo koji ministar da je u pitanju, ista stvar bi se dogodila. Nema pregovora gdje nema ustupaka s obiju strana. Nadamo se da ćemo se naći na pola puta", zaključuje predstojnik premijerova Ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo