prekipjelo im / FOTO, VIDEO Brođani ogorčeni zbog zvonjave crkve: 'Ovo prelazi granice ljudskosti!'

'Počinje u šet ujutro, zvoni svakih 15 minuta, a tek navečer...'

7.9.2018.
8:18
VOYO logo

Nova crkva blaženog Alojzija Stepinca u slavonskobrodskom naselju Andrije Hebranga tamošnjim mještanima itekako stavra probleme. Naime, njeno zvono, prema riječima Brođana, stvara daleko veću buku nego što to zvona inače čine i puno učestalije zvoni. Zvonjava je, pritom ističu takva da “prelazi sve granice ljudskosti”.

Nama koji živimo točno preko puta crkve došlo je do grla. “Svako jutro buđenje u šest sati, zvonjava koja traje pune tri minute pa opet isto u 6.15, zatim u 6.30 sati. Tako cijeli dan do 22 ili 23 sata. Ljudi se bune jer ima onih koji rade noćne smjene, djece koja idu ranije spavati, bolesnika koji leže u krevetu i trpe to cijeli dan. Uz to, u 21 sat pušta pjesmu ‘Zdravo Djevo, kraljice Hrvata’. Župnik nema osjećaj za pretjerivanje bez obzira na pobunu ljudi. Zaista je preglasno i previše”, požalila se redakciji SBplusa tamošnja mještanka poslavši i snimku onoga što prolaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na teren izašla i policija

I u okolnim naseljima mještani su potvrdili da čuju zvonjavu, no njima, kažu ne smeta. No, oni su udaljeniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na teren je po pitanju zvonjave navodno izašla i policija, međutim kod njih kažu da ona nije predviđena kao narušavanje javnog reda i mira, a da je župnik Tomislav Ćurić uredno prijavio i crkveno otvaranje i procesiju koja je povodom toga ondje prošla.

Image

Slavonski Brod: Stanari se žale na preglasnu zvonjavu s tornja crkve Blaženog Alojzija Stepinca

Image

Slavonski Brod: Stanari se žale na preglasnu zvonjavu s tornja crkve Blaženog Alojzija Stepinca

Glasnogovornik PU brodsko-posavske Stjepan Kukura kazao je kako su pri izlasku na poziv nepoznate osobe 6. kolovoza zatekli radnike i vjernike koji su obavljali završne radove na otvorenju crkve. “Obavljenim razgovorom sa župnikom Ćurićem, došli su do saznanja da se u okviru priprema za otvaranje crkve, nekoliko puta probno oglašavalo crkveno zvono za koje Župa posjeduje dozvole i odobrenja nadležnih institucija”, kazao je Kukura za SBplus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Gradske uprave, pak, navode kako na buku može reagirati tek Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva i to po Zakonu o zaštiti buke, međutim da se odredbe tog Zakona „ne odnose se na zvučno oglašavanje zvonima ili elektroakustičkim uređajima na/iz vjerskih objekata”. Također ističu da im se na zvono još nitko od građana nije tužio.

Tako građane od buke može spasiti tek dobra volja župnika koji bi u dogovoru s vjernicima modernu tehnologiju sata i zvona mogao namjesti i i nešto tiše ili, pak, pjesmu u možda ranije vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo