dalmatinci ležerni /

FOTO U Zadarskoj županiji maske su obavezne i vani, ali Zadrane to baš i ne brine: U kafiće i grad ide se bez maski

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Zadarska županija danas broji 149 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a bolnice dosežu svoje maksimume popunjenosti

7.4.2021.
13:01
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Na području Zadarske županije zbog velikog broja zaraženih COVID-om 19 od danas su na snazi strože mjere - maske su obavezne i na otvorenim prostorima, a prodaja alkohola i rad ugostiteljskih objekata ograničena je do 20 sati.

No, čini se da visoke brojke, ali ni nove mjere ne uznemiravaju Zadrane jer su danas, kao što se može vidjeti u galeriji, gradom šetali bez maski, a većina njih tako je sjedila i u kafićima. 

Image

U Zadarskoj županiji maske su obavezne i vani, ali Zadrane to ne brine previše: Evo kako je grad izgledao danas

Image

U Zadarskoj županiji maske su obavezne i vani, ali Zadrane to ne brine previše: Evo kako je grad izgledao danas

Inače, Zadarska županija danas broji149 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski stožer upozorio je da je pritisak na bolnice sve veći. U Općoj bolnici Zadar na svim covid odjelima hospitalizirano je 78 bolesnika, od kojih je sedmero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 26 pacijenata.

Dnevno do 15-ak mlađih pacijenata s težom kliničkom slikom

Voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zada Alan Medić ističe da je stanje u bolnicama posljedica situacije na terenu i povećanog broja oboljelih u posljednjih 10-ak dana, a u Županijskom stožeru napominju da je pritisak na zadarsku bolnicu sve veći te da se dnevno prima do 15-ak mlađih pacijenata s težom kliničkom slikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga će se će se uskoro morati otvoriti još jedan covid odjel, što će usporiti redoviti rad bolnice te produljiti liste čekanja.

"Ohrabruje informacija da nam do kraja mjeseca stiže nešto manje od 20.000 doza cjepiva te da ćemo već sljedeći tjedan na punktu za cijepljenje na Višnjiku cijepiti i do 400 ljudi na dan, a 12. travnja počet će docjepljivanje", najavio je  epidemiolog Medić.

Procjenjuje da bi se s dozama koje će stići u svibnju i u suradnji s liječnicima obiteljske medicine koji cijepe svoje pacijente moglo dnevno cijepiti i do 1000 ljudi.

"Na taj način bi, kao što smo i planirali, do sredine lipnja procijepili 50 posto stanovništva Zadarske županije. I to je jedini način na koji možemo zaustaviti ovu epidemiju", poručuje epidemiolog Medić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo