U uvali funtana kod vrsara / FOTO U moru pronađen torpedo iz razdoblja između dva svjetska rata: Izvađen 200-tinjak metara od obale

Image
Foto: Srecko Niketic/Nel Pavletic/PIXSELL

Tijekom vremena je jako obrastao morskim travama i organizmima stoga još uvijek nije poznato o kakvom se torpedu točno radi

2.2.2022.
16:42
Srecko Niketic/Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Danas je u uvali Funtana, pored Vrsara u Istri, izvađen torpedo. Prema dojavi građani, torpedo je zatim ukrcan u kamion i u pratnji vojne policija prevezen u Rijeku.

Pronađeni torpedo se nalazio u moru na oko 200-njak metara od obale. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U akciji su sudjelovali Pomorska policija, Interventna jedinica policije, Specijalna jedinica iz Rijeke te protueksplozijski odjel PU Istarske. Torpedo je vjerojatno proizveden u riječkoj tvornici torpeda. Na njemu nije bilo glave torpeda tako da se danas moglo iz određene blizine sigurno promatrati navedenu akciju. Torpedo odlazi u muzej u Rijeku gdje će biti restauriran. Pronađen je u moru u uspravnom položaju“, kazao je Anto Mijatović, voditelj protueksplozijskog odjela PU Istarske. 

Torpedo se nalazio u moru na dubini od oko četiri metra, a kako 24 sata doznaje, riječ je o minsko-eksplozivnom sredstvu koje potječe još iz vremena između dva svjetska rata. Iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka potvrdili su da je torpedo nađen okomito zabijen u podnožju mora, kako je vjerojatno ostao pri padu prije mnogo godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Skoro u tajnosti /

Dva inženjera u Pelješki most ugradila su krunicu, otkrivaju: 'Nije znao nitko osim par nadzornih inženjera'

Image
Skoro u tajnosti /

Dva inženjera u Pelješki most ugradila su krunicu, otkrivaju: 'Nije znao nitko osim par nadzornih inženjera'

Tijekom vremena je jako obrastao morskim travama i organizmima stoga još uvijek nije poznato o kakvom se torpedu točno radi te će se to doznati nakon precizne restauracije koju će obaviti riječki specijalisti za torpedistiku.

„Za sada znamo da je sačuvan motor stroja i koliko se po tome da zaključiti riječ je o primjerku iz 1. svjetskog rata, no nakon detaljnog čišćenja znat ćemo više detalja i pojedinosti“, kazao je Velid Đekić iz riječkog pomorskog muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon restauracije, jedan od najvećih tehničkih dostignuća 19. stoljeća bit će izložen u prostoru željezničkog skladišta na Žabici, tj. depou Muzeja grada Rijeke, gdje će se pridružiti među pedesetak originalnih predmeta stalne riječke izložbe povijesti torpeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo