Evo što kažu stručnjaci /

FOTO Grozno! U Zadru je izgrizle stjenice: 'Mislila sam da su komarci, ali moje tijelo je bilo 'pojedeno'

Image
Foto: Facebook/Expats in Zagreb

Lice, ruke, ramena i nešto manje po nogama, sve je bilo puno ugriza

3.7.2019.
8:55
Facebook/Expats in Zagreb
VOYO logo

Renata Castro iz Rio de Janeira, prošli je tjedan bila u Zadru na odmoru. Oduševljena je gradom, smještaj kod privatnog iznajmljivača bio je korektan. Iako je kuća starija, iznutra je, kaže, prostor bio iznimno čist i uredan.

No, nakon što je malo odspavala, vidjela je nešto crveno na licu. Tragovi uboda su joj se činili kao ubodi komaraca. No, tijekom dana, a posebno tijekom noći, tijelo joj je, kako je opisala, naprosto ‘pojedeno’. Lice, ruke, ramena i nešto manje po nogama, sve je bilo puno ugriza, objavila je Renata na Facebook stranici Expats in Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook/Expats in Zagreb

Otišla je u bolnicu gdje je dobila injekciju protiv alergije i tablete Claritinea koje treba uzimati jednom dnevno dok ne prođu simptomi.

Tada je doznala da su je napale stjenice za koje je ustvrdila kako nije niti znala da te bube još postoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživala je što su stjenice pa je saznala da ne žive samo u Zadru ili Hrvatskoj, nego svuda, od Portugala preko Italije do Amerike. Nisu opasne za zdravlje, ali su vrlo neugodne i ostavljaju ružne tragove koji prolaze tek za tjedan do dva.

Dermatologinja koju je posjetila, potvrdila joj je da stjenice nisu znak prljavštine ili neodržavanja životnog prostora te da ne treba osobito kriviti iznajmljivača.

Image
Foto: Facebook/Expats in Zagreb

Posljednjih se tjedana, naime, sve glasnije priča o iznenadnoj najezdi stjenica u Dalmaciji, no dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kazao je za Jutarnji list kako ne barata takvim informacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako ne prate takva događanja jer stjenice nisu prijenosnici bolesti, niti su opasne za zdravlje.

Ni Robert Zidar, direktor Službe sanitarne zaštite u splitskom Cianu, nema osjećaj da se ove godine sa stjenicama događa nešto posebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Godinama nas u ljetnim mjesecima zovu zbog njih i zaista ne mogu reći da ih ove godine ima više nego inače. Prema našim iskustvima, počele su se više pojavljivati prije 15-ak godina, usporedo s razvojem turizma", pojasnio je Zidar za Jutarnji list.

Image
Foto: Facebook/Expats in Zagreb

Istaknuo je kako stjenice nemaju veze s higijenom i to ne smije biti razlog za optuživanje vlasnika hotela, hostela ili privatnog smještaja.

"Stjenice prvenstveno dolaze iz Amerike i Australije. One su putnici: nađu se na koferu, koferi putnika se dodiruju, donesu se u mjesto gdje se odsjeda, nastane se i množe", kazao je.

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo