upravljanje državnom imovinom /

FOTO Ovo je državna vila na Hvaru oko koje se svađaju Milanović i Banožić: U sezoni dan košta 15 tisuća kuna

Image
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

S aspekta koristi za porezne obveznike, velik je problem što te vile uglavnom zjape prazne

10.2.2022.
12:40
Marko Prpić/PIXSELL
VOYO logo

Svake godine početak kolovoza državni vrh koristi za godišnji odmor, a upravo su im državne rezidencije prvi izbor.

Premijer, predsjednik, predsjednik Sabora, predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda te glavni državni odvjetnik imaju pravo koristiti državne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na raspolaganju im je nekoliko objekata za odmor: šest vila na Brijunima, vila Kovač na Hvaru te vila Costabella na Kvarneru, između Rijeke i Opatije. Vilama na Brijunima, Hvaru i u Zagrebu upravlja tvrtka Državne nekretnine d.o.o, dok je Costabella pod Ministarstvom unutarnjih poslova. 

Upravo je jedna od omiljenih ljetnih rezidencija predsjednika Zorana Milanovića trenutno dio afere koja je zahvatila državne nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
rat priopćenjima /

Milanović traži istragu o adaptaciji vile na Hvaru koja ima i aparat za kavu od 2000 eura: 'Banožić je sklon mažnjavanju'

Image
rat priopćenjima /

Milanović traži istragu o adaptaciji vile na Hvaru koja ima i aparat za kavu od 2000 eura: 'Banožić je sklon mažnjavanju'

Iz Ureda predsjednika danas su se osvrnuli na tvrdnje ministra Marija Banožića o  da je državna rezidencija na Hvaru uoči prvog ljetovanja Milanovića kao predsjednika, iznosila nekoliko stotina tisuća kuna. 

Na to se osvrnula i zviždačica Maja Đerek, bivša zaposlenica Državni nekretnina, koja je ustvrdila da je u vilu na Hvaru, baš u Banožićevom mandatu uloženo 225 tisuća kuna. 

S Pantovčaka su pak poslali odgovor da Zoran Milanović nije tražio nikakvu adaptaciju rezidencije na Hvaru, ali da sada traži istragu na što je Banožić kao tadašnji ministar državne imovine potrošio toliki novac jer se u toj državnoj rezidenciji adaptacije i ulaganja ne vide.

"Znajući za Banožićevu sklonost mažnjavanju nepripadajuće mu imovine i osvjedočenu spremnost pogodovanja kad je riječ o nekretninskim poslovima, opravdano možemo sumnjati kako je i prilikom spomenute 'adaptacije' bilo muljanja Državnih nekretnina pod njegovim vodstvom", kaže se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kojoj se vili radi?

Državna rezidencija Vila Kovač na otoku Hvaru sagrađena je sredinom 20. stoljeća na površini od oko 2856 m2.

Vila je smještena je na samom kraju hvarske šetnice, u velikom vrtu, s neposrednim pristupom javnoj plaži i vezovima za plovila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preko ljeta je Milanović i kada je bio premijer najčešće birao vilu Kovač na Hvaru koju je prvo popularizirao Vladimir Bakarić, bivši predsjednik Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, a zatim i Stjepan Mesić.

Bivši predsjednik države Mesić u njoj je boravio svih deset godina koliko je proveo na Pantovčaku, a navodno ju je htio koristiti i nakon isteka mandata.

U sezoni vila Kovač košta 15 tisuća kuna dnevno. Ali kao i ostale državne rezidencije, koje se financiraju novcem poreznik obveznika, vila Kovač većinu vremena zjapi prazna.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo