MIODRAG BOROJEVIĆ / Veliki istup šeikova čovjeka od povjerenja: 'Može li Fortenova plaćati 18 posto kamate? Za to bi trebali dilati kokain'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Borojević je uvodno opisao kakve pravne radnje njegov poslodavac provodi pred sudovima u Nizozemskoj

21.6.2023.
21:32
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Poduzetnik Miodrag Borojević na N1 televiziji komentirao je posljednja događanja oko Fortenove. Borojević je uvodno opisao kakve pravne radnje njegov poslodavac provodi pred sudovima u Nizozemskoj.

“Radi se o vezanim slučajevima. Postoje stari slučajevi koje se vode oko spora oko upravljanja i glasačkih prava. Ti slučajevi su na Vrhovnom sudu u Nizozemskoj i nisu rješeni”, kaže Borojević. Kaže da upravo zbog tih predmeta koji se vode pred Vrhovnim sudom i čekaju presudu podnijeli zahtjev za privremenom mjerom da se zabrani prodaje koju je kompanija pokrenula putem investicijske kuće Lazard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBJAVLJENO IZ KOMPANIJE /

Prodaje se Fortenova grupa! Angažirana je međunarodna investicijska banka Lazard

Image
OBJAVLJENO IZ KOMPANIJE /

Prodaje se Fortenova grupa! Angažirana je međunarodna investicijska banka Lazard

Na upit zašto žele spriječiti prodaju MidCo-a, Borojević kaže da to žele jer se prodajom te tvrtke prodaje vlasništvo koje pripada gospodin Alketbi koji je vlasnik 43 posto MidCa.

“Ako bi došlo do prodaje MidCa naravno da kao najveći dioničar te tvrtke, želi sudjelovati u tome i znati na koji način i pod kojim uvjetima se prodaje vlasništvo kompanije. U ovom slučaju pokrenuli su natječaj, a da nisu informirali gospodina Alketbija o samom tijeku natječaja, kako je rađena evaluacija procjene vrijednosti kompanije, nisu ga informirali koga su pozvali na natječaj, tko je i na koji način odgovorio, je li se netko odazvao i počeo razgovore. Iz medija smo saznali da nitko nije poslao ponudu, a sve ostalo je obavijeno velom tajne”, kaže Borojević i zaključuje da je suludo komentirati da Alktebi kao najveći dioničar nema pravo dobiti informaciju bez obzira na to da što je SBK trenutno pod sankcijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naglašavam trenutno pod sankcijama, jer se pred sudom u Luxembourgu vodi proces za skidanje sankcija sa SBK i za kojeg smo sigurni da će biti uspješno riješen, kaže Borojević.

Jedno od ključnih pitanja je po kojoj će cijeni MidCo biti prodan. Borojević kaže da se radi spektakl, jer, naglašava, da je cijeli ovaj proces samo spektakl za javnost, a ne proces prodaje, jer je menadžment organizirao proces prodaje na način na koji je to organizirao i u rokovima kojim je organizirao te pozvao financijske institucije kojima su dali kratak rok za podnošenje neobvezujućih ponuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je problem refinanciranja duga HPS-u koji bi na kraju mogao, zbog ne mogućnosti otplate duga, zaplijeniti Fortenova grupu.

“Ako je vrijednost kompanije od prošle godine, s nekim equity value koji je bio milijardu i 200 milijuna eura pala na nekih par sto milijuna eura ili čak i manje ne znam što očekivati”, kaže Borojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Situacija u kojoj se nalazi kompanija, nalazi se isključivo zbog postupanja menadžmenta i uprave kompanije koji je kompaniju doveo u situaciju da se ne može refinancirati”, kaže Borojević.

Borojević kaže da će Alktebi nastaviti s tužbama dok ne iskoristiti sve pravne instance što znači da nijedna ozbiljna institucija na svijetu neće dati novac za refinanciranje duga HPS-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako HPS neće pokrenuti default i da će prolongirati kredit do studenog 2024. godine te da bi o tome trebala glasati skupština Fortenova grupe 27. lipnja. Borojević naglašava da takvi dogovori o prolongiranju kredita rade tjednima unaprijed.

Ne mogu izdržati kamate

Smatra kako Fortenova ne može izdržati 18 posto kamate koju plaća na kredit, pogotovo ne sa biznisom kojim se bavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Trebali bi dilati kokain da imate maržu koja bi to mogla platiti, ali na retailu i agrobiznisu nemate takve marže koje bi vam omogućile da plaćate takva zaduženja”, kaže Borojević i dodaje da je menadžment doveo kompaniju u situaciju u kojoj nema izbora i da jedino što imaju je HPS te naglašava da je ta tvrtka u ovom slučaju nemilosrdna i štiti svoj interes.

Govorio je i o najavi moguće prodaje poljoprivredne divizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uvijek postoje dva puta kad dođe do stečaja takve kompanije sa različitim biznisima, sa raznim divizijama, kao što je bio Agrokor. Tu postoji način da se izađe sa maksimalnim vrijednostima, da se pojedinačne divizije prodaju specijalistima za određen biznis koji su premni platiti neki premium zbog tržišnih udjela koje te kompanije imaju u Hrvatskoj”, kaže Borojević.

Komentirao je i tezu FT-a da je Vlada RH pritiskala Allianz jer su odustali u Fortenovu, a što je premijer Andrej Plenković nazvao smiješnom tezom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borojević kaže da nema informacije o tome i da mu je teško to komentirati. “Ono što mogu komentirati je da je deal sa mirovincima nije završen između ostalog zbog stvari koje se ne spominju previše u javnosti, a govorim iz iskustva jer sam radio 20 godina u njemačkim kompanijama, a to je da njemačke kompanije neće uložiti stotine milijuna u biznis u kojem nemaju nikakve kontrole. Dokumenti koji su bili pripremljeni, nisu bili pripremljeni na način da u tom dealu mirovinski fondovi kasnije imaju punopravnu mogućnost utjecati na razvoj i događaje u kompaniji putem kontrole uprave”, kaže Borojević i dodaje da tu leži veliki razlog zašto je Allianz odustao, piše N1.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo