OBJAVLJENO IZ KOMPANIJE / Angažirana je međunarodna investicijska banka Lazard

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Prikupljanje iskaza interesa je upravo započelo, a eventualno okončanje procesa ne očekuje se prije kraja rujna ove godine, stoji u priopćenju Fortenove.

26.4.2023.
15:25
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Fortenova grupa priopćila je na svojim internetskim stranicama kako je danas otvorila međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupnju udjela u Fortenova Group MidCo B.V., nizozemskoj kompaniji koja je vlasnica Fortenova grupe d.d.

"Za podršku u ovom procesu angažirana je međunarodna investicijska banka Lazard, prikupljanje iskaza interesa je upravo započelo, a eventualno okončanje procesa ne očekuje se prije kraja rujna ove godine", stoji u priopćenju u kojem se još dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠEF UPRAVE FORTENOVE /

Peruško otkrio tko je vlasnik dionica Fortenove, misteriozni šeik nije

Image
ŠEF UPRAVE FORTENOVE /

Peruško otkrio tko je vlasnik dionica Fortenove, misteriozni šeik nije

"U materijalu koji je distribuiran potencijalnim investitorima navedeni su i nerevidirani, prognozirani financijski pokazatelji za 2022. godinu, koji kroz rezultate iz operativnog poslovanja pokazuju stabilnost kompanije. Fortenova grupa tako u prognozama za rezultate u protekloj godini navodi ukupne prihode veće od 5,2 milijarde eura, dobit iz operativnog poslovanja IFRS-16 veću od 470 milijuna eura i prilagođenu dobit iz operativnog poslovanja veću od 300 milijuna eura, neto dug od 1,1 milijardu eura, omjer neto duga i prilagođene dobiti iz operativnog poslovanja od 3,5 puta te likvidnost na računu veću od 280 milijuna eura.".

Rješavanje problema sa suvlasnicima

Pretpostavka je da kompanija konačno želi riješiti problem sankcioniranih suvlasnika, ruskih banaka Sberbank i VTB, koje zajedno drže 49,9 posto suvlasništva u Fortenova grupi, piše Večernji list. Iako sama Fortenova nije pod sankcijama, sankcionirano suvlasništvo znatno otežava poslovanje i negativno utječe na vrijednost kompanije za sve dionike i onemogućuje postizanje održive i efikasne kapitalne strukture. Valja podsjetiti da je prošle godine Sberbanka, kao dominantni suvlasnik, s 43,5 posto udjela, pokušala u dogovorenom legalnom roku prodati svoj suvlasnički paket privatnoj osobi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, što nije prošlo ni hrvatsku ni europsku pravnu barijeru. Pokazalo se, naime, da postoje opravdane sumnje da iza te kupoprodaje stoje osobe iz ruskog establišmenta s razgranatim poslovima u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo