MRAZ POHARAO UROD / Evo koliki gubitak je uzrokovao mraz dijelu voćara: Tek slijedi bitka za naknadu štete

Oni koji imaju moderne sustave u borbi protiv mraza, znatno su smanjili gubitke

9.5.2021.
8:00
VOYO logo

Više od 90 posto - tolike gubitke dijelu voćara uzrokovao je mraz koji im je poharao urod prije tri tjedna. Procjena je to osiguravajućih društava koja su izišla na teren. Očekivano je ustanovljeno da su voćnjake sačuvali oni koji su imali najmodernije sustave u borbi protiv mraza, a takvih nema puno jer ih si većina, zbog visoke cijene, ne može priuštiti.

Prije nešto više od dva tjedna posjetili smo plantažu krušaka i trešanja u Kloštar Ivaniću, čiji se vlasnik već dan, dva nakon mraza plašio katastrofalnih gubitaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Evo s obzirom da smo bili na ovom dijelu plantaže prije 20 dana danas smo ovdje i vidimo da je ono što smo tada predviđali doista obistinilo. Imamo štetu 91 posto na trešnjama i na kruškama koje smo naknadno vidjeli - tamo je stradalo 85 posto cvjetova. Evo, gledajte sve je prazno“, rekao je vlasnik voćnjaka Stanko Ćosić.

Iz voćarske zajednice poručuju da su njihove prvotne procjene bile točne. Diljem Hrvatske propale su sve rane i srednje rane sorte voća. Nešto bolje prošle su one kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Možda bismo ovdje prema istoku mogli reći da su se kasnije sorte malo više spasile nego na sjeverozapadu kad je u pitanju koštičavo voće, ali to su jako velike štete. Kad je u pitanju koštunjičavo voće - jabuke i kruške možemo reći da je sjeverozapad hrvatske puno više stradao nego ovdje na istoku“, tvrdi potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice Stjepan Zorić.

U međuvremenu štete na terenu procijenila su i osiguravajuća društva, s kojima voćarima tek slijedi bitka za naknadu štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Bili su pred sedam dana, vidjeli su sve, zadržali su se čak nekoliko sati, išli su vrlo pomno i detaljno. Međutim, moja očekivanja nakon ovih 7 dana su još pesimističnija, pa mislim da će šteta biti i veća od njihove preliminarne procjene“, rekao je Ćosić.

Cijeloj ovoj priči treba dodati i jednu zanimljivost. Oni koji imaju moderne sustave u borbi protiv mraza, znatno su smanjili gubitke. Najisplativijim se pokazao sustav za orošavanje, koji je samo na jabukama gubitke sveo na 20 posto. No, nažalost, sustav je to koji si danas i dalje rijetki mogu priuštiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo