OBJAVLJENI VIZUALI / Evo kako će izgledati hrvatska kapelica u Betlehemu: 'Klupe i vitraji dolaze iz Hrvatske, a kipovi iz Hercegovine'

Vlada i Crkva slažu se da je ovo dobra stvar za vjernike, ali uvjeravaju - i za cijelu Hrvatsku

20.8.2021.
19:14
VOYO logo

Danas je objavljeno kako bi trebala izgledati hrvatska kapelica u Betlehemu. Sastojat će se od dijela na otvorenom sa 111 sjedećih mjesta i zatvorenog prostora s 200 sjedećih mjesta, s pogledom na Jeruzalem i Betlehem. Na lokaciji zvanoj Pastirske poljane kapelu će imati i Argentinci, Kolumbijci, Španjolci, Talijani i Poljaci, no ona hrvatska bit će najveća i centralno pozicionirana.

Jasmina iz Zagreba za RTL je kazala da se radi o uzalud potrošenom novcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je malo besmisleno. Ima previše drugih prioriteta u Hrvatskoj i u Zagrebu za taj novac, a ne da se sad troši da bi se Hrvatska prikazala svijetu", smatra Jasmina.

Zlatica iz Zagreba pak je kazala da je bolje da se izgradi nova bolnica u Blatu, dok Ivan ima malo drugačije razmišljanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pošto Vatikan toliko izdvaja, za Crkvu, za sve normalno da je u redu i da Hrvatska nekaj pokaže", tvrdi.

"Samo nek prave, nek se Bog slavi na svim stranama, jer mi smo gotovi, pa vidite da je cijeli svijet zauzelo zlo", smatra Ruža iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada i Crkva slažu se da je ovo dobra stvar za vjernike, ali uvjeravaju - i za cijelu Hrvatsku kojoj će kapela biti velika reklama. 

"Ovo je jedan privilegij. Netko će reći da možda dolazi u neko nesretno vrijeme, ali napominjem davno se započelo s tim projektom i sad odustati bilo bi ludost. U reputacijskom smislu za naš narod, za RH to je pun pogodak", kazao je za RTL fra Tomislav Glavnik, gvardijan samostana Svetog Duha u Zagrebu.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, kamen temeljac za kapelu lani je na Stepinčevo blagoslovio sam kardinal Bozanić. O važnosti ovog Objekta u Betlehemu, gradu kroz koji na godinu prođe 4 i pol milijuna ljudi, govorio nam još jedan franjevac koji ondje živi.

"Nekako uvijek kad čovjek dođe u Svetu zemlju i kad vidi bilo što Hrvatsko to toliko puno znači. Evo ova kapelica će pogotovo biti posjećivana jer bit će u programu svakog hodočašća, tako da je tu velika važnost, milost, ali i velika odgovornost na kraju krajeva čovjeka kad bude u Svetoj zemlji", kazao je fra Sandro Tomašević, ravnatelj dječjeg doma u Betlehemu 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok bi vanjski izgled kapela trebao odgovarati dostupnim grafičkim prikazima, do sada je bilo nepoznato kako će ona biti uređena iznutra. 

"Mogu evo ekskluzivno reći da klupe će doći iz Hrvatske, vitraj isto tako, raspelo, križni put dolazi iz bosanske Posavine gdje naši ljudi isto tako žive. Iz Hercegovine dolaze kipovi. Mozaici će biti dar biskupije, redovničkih zajednica koje će dati izraditi s obzirom na sveca koji ih predstavlja", tvrdi fra Glavnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova kapela tako bi kažu trebala biti nešto poput prave osobne iskaznice Hrvatske koja će promovirati njezine građane i kulturu, a izgradnja bi trebala početi do kraja godine.

Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo