Jakne ne skidaju ni u stanovima / Eksplozija život stanarima zgrade u Prečkom pretvorila u pakao: 'Nemamo plina, tople vode, lifta...'

Tri dana nakon eksplozije koja ih je šokirala usred noći, stanari zgrade u Prečkom žive u nehumanim uvjetima

5.5.2019.
19:11
VOYO logo

Pred stanovnicima bombom razorene zgrade u zagrebačkom Prečkom još je jedna neizvjesna noć. Policija još ne otkriva je li na tragu počinitelju. 

Stanari ne samo da se boje novih eksplozivnih upozorenja već drugi dan nemaju ni plina ni tople vode, a odgovorni neće na teren bez posebne pozivnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plin im je prioritet

Tri dana nakon eksplozije koja ih je šokirala usred noći, stanari zgrade u Prečkom žive u nehumanim uvjetima. "Samo hladna voda. Nemamo plina, nema tople vode, nema grijanja, nema lifta. Da ne govorimo da smo mi svi od sedmog do devetog kata s malom djecom koja moraju u školu, na posao se mora", kazala je stanarka Dijana. 

Jakne ne skidaju ni u stanovima jer je prehladno. Plin im je prioritet. Zato ih je neugodno iznenadilo kada su u hodniku zgrade vidjeli obavijest da će se tek u srijedu provjeravati sigurnost plinskih instalacija. No, iz Gradske Plinare na naš upit kažu da bi proces mogli ubrzati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivamo stanare da nam se sutra ujutro preko svoga predstavnika i suvlasnika jave u Gradsku plinaru Zagreb. Ukoliko su oni u mogućnosti osigurati prisustvo u svakom od stanova u zgradi, mi ćemo već u drugom dijelu dana organizirati ekipe i izvršiti ispitivanje plinskih instalacija", kazala je glasnogovornica Gradske plinare Zagreb Velinka Buljan

"Na petom se počela osjećati težina tereta, a na sedmom sam bio zapuhan"

Ako instalacije nisu oštećene u eksploziji, plin se može pustiti odmah. Ako jesu, puštanje plina ovisit će o tome kad se oštećenje sanira. Stubište je jedini put kojim ovi ljudi dnevne potrepštine mogu donijeti kući zbog čega mnogi s pravom negoduju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ov reporter Ilija Radić provjerio je kako im je noseći stativ težak petnaestak kilograma. "Prvih nekoliko katova i nije bilo problematično. Na petom se počela osjećati težina tereta, a na sedmom sam bio zapuhan", kaže Radić. 

"Teret od 15 kilograma ovih osam katova me je poprilično izmorio i to mene kao relativno mladu i utreniranu osobu. Zamislite sada kako je ljudima koji su starije dobi, koji su invalidi, a to moraju raditi svaki dan po nekoliko puta", kazao je Radić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hodajući tim stubištem svakog dana riskiraju vlastitu sigurnost. "Treba utvrditi koliko je zgrada statički ugrožena, da li postoje elementi nestabilnosti koji bi bili opasni po život i zdravlje ljudi. I financijske pokazatelje koliko će ta sanacija štete biti skupa", kazala je predsjednica Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja Melita Bestvina.

"Psiha je jako stradala"

I tko će je platiti. Gradonačelnik Milan Bandić je jučer načelno potvrdio da je grad spreman pomoći, ali nije rekao kako. On osobno, u svom šesnaestsatnom radnom danu od petka nije našao vremena da posjeti ove ljude. No, njima posjeti i obećanja ne trebaju. Treba im konkretna pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim sve koji nam mogu pomoć da nam pomognu što prije jer nitko nije stradao, ali psiha je jako stradala, što kod velikih što kod malih", kazala je stanarka Dijana. Jer oni su žrtve pravog terorističkog napada i zaslužuju da im se život što prije normalizira.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo