OŠTEĆENO ŠEST AUTOMOBILA / Eksplozija u Šibeniku: rovokopač aktivirao zaostalu minu na gradilištu Čvora Meterize

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Rovokopač na gradilištu u Šibeniku svojom je težinom aktivirao ukopanu zaostalu minu zbog čije je eksplozije oštećeno šest automobila.

20.12.2016.
19:49
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Na gradilištu Čvora Meterize u Šibeniku u utorak oko osam sati eksplodirala je zaostala mina koju je vjerojatno aktivirala težina rovokopača koji je prolazi preko mjesta u kojem je ona bila ukopana, piše 24 sata.

"Šest automobila je oštećeno od kojih su se tri kretala jadranskom magistralom iz Vodica prema Splitu, a tri su bila parkirana. Dojavu o eksploziji dobili smo u 8.30 sati, a područje je osigurano", rekla je glasnogovornica Policijske uprave Šibensko-kninske Marica Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investitor 14 milijuna kuna vrijednih radova na Čvoru Meterize, projekta rekonstrukcije raskrižja državnih cesta D33 i D8 s lokalnom cestom L65058 u Šibeniku, su Hrvatske ceste d.o.o., a izvođač je tvrtka Sarađen d.o.o. 

"Riječ je o mini koja je neeksplodirana ostala u bušotini i aktivirala se kad je stroj prelazio preko nje. Poduzeli smo sve što je predviđeno za ovakve situacije i nema mjesta panici ni strahu.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sreću, nitko nije ozlijeđen. A kako je vozaču bagera, najbolje zna on sam. U šoku sam ja koji sam bio nekoliko stotina metara dalje, a kamoli on", rekao je voditelj gradilišta Mate Belakušić te je spomenuo kako će se radovi nastaviti nakon očevida. 

Naime, u bušotinama u koje se stavlja gospodarski eksploziv zbog neispravnog detonatora može ostati poneko neeksplodirano punjenje. Detonator u eksplozivu, osim sporogorećim štapinom ili električnom iskrom, može biti aktiviran pod pritiskom ili visokim temperaturama. Takve neeksplodirane mine se uništavaju u naknadnim ekspolizjama, no u ovom slučaju to nije učinjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo