prva predizborna istraživanja / Ekskluzivno: Tko osvaja Slavoniju? Saznajte u RTL-ovoj anketi na 10 tisuća ispitanika!

Donosimo vam rezultate RTL ankete za dvije - slavonske izborne jedinice - koje obje odnosi HDZ, a preostalo ih je još osam. Sljedeća je na redu Dalmacija – odnosno 9. i 10. izborna jedinica za koje rezultate objavljujemo u srijedu 14. listopada

12.10.2015.
19:00
VOYO logo

Donosimo vam ekskluzivnu RTL anketu o predstojećim izborima koju ćemo na najvećem uzorku od čak 10 tisuća ispitanika do početka službene kampanje provesti u cijeloj Hrvatskoj - odnosno u svih deset izbornih jedinca.

Podatke ćemo objavljivati kako ih prikupljamo te tako do 22 listopada dobiti sliku Sabora sa 140 zastupnika koji se biraju u spomenutih deset izbornih jedinica, a detaljnu razradu svih podataka iz istraživanja možete pronaći u našem STATISTIČKOM CENTRU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Počeli smo sa slavonskim izbornim jedinicama gdje je ispitivanje provedeno od 3. do 7 listopada - u četvrtoj gdje su Osijek i Virovitica pobjedu odnosi HDZ-ova osmeročlana Domoljubna koalicija s  42,5 posto glasova, SDP-ova Hrvatska raste dobiva  31,8, 
a HDSSB 12,6  posto.

To je preračunato u mandate sedam za HDZ, pet za SDP i  i dva za HDSSB. U odnosu na prošle izbore  to je za HDZ tri više, za SDP jedan manje,a za HDSSB dva mandata manje.

Spomenimo da prag od 5 posto ne prelaze  Živi zid, Most i koalicija HSP-HKS. Radi se o glasovima onih koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga bi glasovali. Važno je napomenuti da tu nije ubrojano još 16 posto glasača koji su neodlučni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postotke glasova za sve stranke provjerite u statističkom centru.

I u petoj izbornoj jedinici u kojoj su Vukovar i Slavonski Brod najviše glasova – 44,9 – dobiva HDZ-ova koalicija, SDP je drugi s 30,4, a treći opet HDSSB s 5,8 posto.

Pretočeno u mandate to je osam za HDZ, pet za SDP i jedan za HDSSB.
U odnosu na izbore 2011. to bi za HDZ bilo dva više, za SDP jedan manje i jedan manje za HDSSB. Izborni prag prema ovom istraživanju ne prelaze Živi zid, MOST i koalicija HSP-HKS. 

Radi se o glasačima koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga će glasovati - jer u ovoj izbornoj jedinici jer 12,7 posto neodlučnih.

Donosimo i izgled Sabora nakon ove dvije izborne jedinice - ispunjeno je 28 od 140 mjesta koje ćemo ispitati u našoj anketi - HDZ vodi s 15, SDP ima 10, a HDSSB tri mandata.

No, to su rezultati  RTL ankete za samo dvije slavonske izborne jedinice - koje obje odnosi HDZ. Preostalo ih je još osam -  sljedeća je na redu Dalmacija – odnosno 9. i 10.  izborna jedinica za koje rezultate objavljujemo u srijedu 14. listopada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavoniji, u obje izborne jedinice, Tomislav Karamarko također bolje kotira za mjesto budućeg premijera, nego Zoran Milanović!

Detaljni rezultati predizbornog istraživanja za IV. i V. izbornu jedinicu nalaze se u našem STATISTIČKOM CENTRU, a ono što Vijesti.hr posebno i detaljno donose su rezultati o: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • graničnim, fiksnim te vjerojatnim mandatima
  • postotku glasova za koalicije i 'manje' stranke
  • kako Tomislav Karamarko i Zoran Milanović stoje u utrci za premijera
  • kako su glasači raspoloženi za izlazak na izbore
  • raspoloženju i preferencijama glasača s obzirom na spol, obrazovanje,  zaposlenje i županiju stanovanja
  • preferencijama koalicija i stranaka prema Tomislavu Karamarku ili Zoranu Milanoviću kao budućem premijeru

STATISTIČKOM CENTRU MOŽETE PRISTUPITI OVDJE!

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo