gost direkta vlasnik i glavni chef Pelegrinija / Ekskluzivni slijedovi, zagorska purica, domaći makaruni: što se sve u Hrvatskoj svidjelo Michelinovim inspektorima?

Monteu iz Rovinja, restoranu 360 iz Dubrovnika i restoranu Pellegrini iz Šibenika sad mnogi zavide. Ali osim velike časti dobili su i velik teret jer tek sad - za njih više nema opuštanja

7.3.2018.
22:48
VOYO logo

Dva hrvatska restorana u Šibeniku i Dubrovniku od prošlog tjedna ponosni su vlasnici prestižnih Michelinovih zvjezdica. Tajni inspektori procijenili su da hrana koju služe spada u 2.500 najboljih restorana na svijetu, među kojima se od lani nalazi i jedan rovinjski.  Ali nisu im se svidjeli samo ekskluzivni slijedovi koje poslužuju: svidjela im se i zagorska purica s mlincima i janjetina u jednoj konobi na Korčuli. Naime, prvi put je Michelin dodijelio i preporuke za restorane s pristupačnim cijenama. Jer iskreno, ovi sa zvjezdicama i nisu baš za svačiji džep.

U pitoresknom kraju zagorskog sela Škarićevo, nedaleko Krapine, već se šest dana slavi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato izletište Vuglec Breg dobilo je oznaku Bib Gurman - slobodno prevedeno Mali Gurman. Michelinovih inspektorima očito se sviđa  pravo Zagorje - meso iz banjice, pripremano u masnoći, čvarci i zaseka. 

Gospodine Vuglec, kad se spomene Michelin, njihove zvjezdice i preporuke, ljudi prvo pomisle na nekakve pjenice i male zalogajčiće, a vidim ovdje je prava, zagorska seljačka hrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ta kategorija Bib gourmet, jedna vrsta preporuke koja se daje restoranima koji daju dobru hranu za ne preveliki novac", kaže Boris Vuglec, vlasnik Vuglec Brega.

Nakon predjela koje košta 30 kuna po osobi, iduće na stol stiže glavno jelo - baš ono što su, pokazalo se kasnije, jeli i Michelinovi inspektori. Pečena patka i mlinci za 90 kuna.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ajmo biti konkretni. Što očekujete da će ova nagrada značiti za vas i vaš posao?

"Pa mislim da će ova, kao i svaka nagrada značiti plus u posjeti, kako i naših gostiju, tako i stranaca. Imamo dosta stranaca na Vuglec bregu i očekujem da će se to još odraziti na njihov dolazak", kaže Vuglec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

35 kuna dođe i najpoznatiji zagorski desert- štrukli. 

Bib Gourmand je prava preporuka za one koji vole pojesti nešto konkretno i dobro, bez nepotrebnih ekstravagancija. Dobile su je i restoran Dunav u Iloku i dvije dalmatinske konobe: Mate na Korčuli i Fetivi iz Splita koji se ponose svojim rižotima i ribom.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam mislio da je to kritika ili pohvala ili nešto, a on je nosio vizitku od Michelina. Osjećaj je predivan u tom momentu. Jednostavno sve dođe na naplatu", ističe Duje Piplović, voditelj konobe Fetivi.

A preporukama, najlabavijim, a ipak važnim oblicima priznanja, Michelin je nagradio ukupno 55 hrvatskih restorana, čak 32 više nego lani. Mundoaka street food iz Centra Zagreba jedan je od onih koji su preporuku već imali i lani, a otkad su je mogli ponosno izvjesiti, posao im je krenuo još bolje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pouzdamo se u lokalne goste, ali tijekom sezone imamo velik postotak turista, a oni nas odmah prepoznaju preko Michelinovog vodiča, tako da bi odgovor na to pitanje bio- definitivno nam je pomogao u poslu", kaže Tom Novak, vlasnik restorana Mundoaka.

Spicy tuna Tataki na Jasmin riži i goveđi obrazi s pireom najskuplja su jela s njihova menija i koštaju 120 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Michelinove zvjezdice u Hrvatskoj sada ponosno nose tri restorana. Dugogodišnji izbornik kulinarske reprezentacije Branko Ognjenović, govori kako je to velika stvar za domaću gastronomiju.

"Michelinove zvjezdice određuju standarde gdje morate imati određen broj kuhara, određen broj konobara u sali, gdje morate imete somelliere, gdje morate imati puno stvari i ta zvjezdica nije laka. Ona je lijepa, laskava, ali je mukotrpan radi i strašno ju je teško održati", ističe Branko Ognjenović, kuhar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monteu iz Rovinja, restoranu 360 iz Dubrovnika i restoranu Pellegrini iz Šibenika sad mnogi zavide. Ali osim velike časti dobili su i velik teret jer tek sad - za njih više nema opuštanja.

Dvije godine najbolji chef u zemlji Rudolf Štefan, glavni kuhar i vlasnik Pelegrinija bio je gost RTL Direkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo