'HRVATSKA IDE KRIVIM PUTEM' / Ekonomski analitičar otkrio najbolji lijek za inflaciju: 'Pritisak na trgovce neće dugoročno donijeti ništa dobro'

Image
Foto: Boris Scitar /Pixsell

Hrvatska, usprkos obilatom financiranju primarne poljoprivrede zapravo je slabila proizvodnju, uvozimo velike količine hrane i naravno da to kod rastucih cijena transporta izaziva i rast cijena, jasan je Novotny

13.9.2023.
19:00
Boris Scitar /Pixsell
VOYO logo

Dok se premijer hvali mjerama koje "će pridonijeti očuvanju ekonomskog standarda građana", a ministar Filipović pokušava uvjeriti trgovce da spuste cijene, Hrvatska je po inflaciji druga najgora u Europi, nakon Slovačke, a najviše je poskupjela upravo hrana, pa se čini da druge držav povlače ipak neke bolje poteze.

Mjere drugih zemalja

U turistički nam sličnoj Španjolskoj inflacija je 2,1 posto, dakle četiri puta niža nego u Hrvatskoj. Imaju vlastitu proizvodnju kojom hrane turizam, no i tamo su problem cijene. Paket pomoći od 10 milijardi eura koji je vlada donijela početkom godine očito nije riješio sve probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Velikoj Britaniji premijer najavljuje subvencije energije i pomoć naugroženijima. Svaka obitelji u Ujedinjenom Kraljevstvu dobit će 1500 funti za energiju, što je polovica tipičnog računa. Posebno ugroženi dobit će dodatnu potporu od 900 funti.

Image
DAL' JE SVE SAMO JEFTIN TRIK? /

Pozadina dogovora trgovaca i Filipovića, neki su sumnjičavi: 'Bojim se da se radi o prevari birača, evo i zašto'

Image
DAL' JE SVE SAMO JEFTIN TRIK? /

Pozadina dogovora trgovaca i Filipovića, neki su sumnjičavi: 'Bojim se da se radi o prevari birača, evo i zašto'

I Njemačka muči muku s inflacijom. Zato će s 7 milijardi eura ojačati gospodarstvo pa će subvencionirati struju za industriju, dio će ići najugroženijima, ali fokus će biti na ekonomiji. Cijene u Njemačkoj, iako rastu, neće dirati. Sve suprotno od Hrvatske koja je odlučila ići drugim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Većina proizvoda dolazi iz Grčke i Španjolske'

Krivim, ako se pita ekonomskog analitičara Damira Novotnya. Pritisak na trgovce neće dugoročno donijeti ništa dobro. Trebalo je sniziti poreze i potaknuti proizvodnju, to je najbolji lijek za inflaciju.

"Hrvatska je jedina zemlja, mediteranska turistička, koja nema, uz Crnu Goru dakako, dovoljne ponude hrane da bi prehranila turiste koji u kratkom roku dođu. Mi kad gledamo sada ponudu primarnih poljoprivrednih proizvoda, povrća i voća, na hrvatskom tržištu, vidimo da većina dolazi iz Grčke i Španjolske", govori analitičar, prenosi Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u toj grčkoj inflacija je rekordno niska, a rast među najvišima u Europi. I tamo hrana poskupljuje, pa su i tamo zamrznute cijene 300 prehrambenih artikala. Novotny podsjeća da Vlada u prošlosti nije djelovala na jačanje ponude i proizvodnje kao što je to činila črčka vlada u posljednjih 10-tak godina, a i španjolska. "Već je zapravo slabila proizvodački sektor bez obzira na obilato financiranje primarne poljoprivredne proizvodnje, ali strukturni problemi su ostali. tako da mi uvozimo velike količine hrane i naravno da to kod rastucih cijena transporta izaziva i rast cijena", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo