VELIKA ANALIZA / Građani ga obožavaju, HDZ-ovci ne mogu smisliti, a on udara po svima: Milanović je najpopularniji predsjednik nakon Tuđmana

Image
Foto: Milan Sabic/Pixsell

Zorana Milanovića i danas bi odabralo 42 posto ispitanika te bi prema tome predsjednik sigurno izborio drugi krug

18.2.2022.
20:08
Milan Sabic/Pixsell
VOYO logo

Što je obilježilo prve dvije godine mandata Zorana Milanovića, bi li pobijedio da su izbori danas, jesu li mu sukobi s Vladom naštetili? Prema istraživanju koje je Promocija Plus provela za RTL, građani su većinom uz predsjednika. Da su izbori danas, Zoran Milanović izborio bi drugi krug. Njega bira gotovo 42 posto građana. Kada bi HDZ-ova kandidatkinja bila Kolinda Grabar-Kitarović, kako je to bilo krajem 2019., povjerenje bi joj dalo više od četvrtine birača (26,4 posto).  Prema anketama, Miroslav Škoro ni danas ne bi uspio stići na Pantovčak, a bira ga 4,3 posto građana.

Image
NIKAD BRUTALNIJI /

Grlić Radman se obrušio na Milanovića: 'Ima plitku glavu, trebao bi početi učiti abecedu...'

Image
NIKAD BRUTALNIJI /

Grlić Radman se obrušio na Milanovića: 'Ima plitku glavu, trebao bi početi učiti abecedu...'

Zorana Milanovića bi u ovom trenutku biralo tri četvrtine birača SDP-a (75,3 posto), svaki drugi HSS-ov (49,7 posto), baš kao i IDS-ov glasač (48,2 posto). Glas mu ne bi dalo čak 75 posto birača HSU-a. Ostali poput Glasa, Demokrata i PGS-a su podijeljeni, trećina je za Milanovića (34,5 posto), nešto malo više ih je protiv (36,2 posto), dok 30 posto ne zna ili ih Zoran Milanović ne zanima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva asocijacija - komunikacija

HDZ-ovo biračko tijelo u 74 posto slučajeva glasalo bi za Kolindu Grabar-Kitarović, a tek 11 posto za Milanovića. Birači SDP-a u ovom trenutku bi glasali u 77 posto slučajeva za Milanovića, a zanimljivo glasači lijeve platforme Možemo i desnog Mosta po 53 posto za aktualnog predsjednika. Dok bi 16 posto birača Domovinskog pokreta dalo glas Milanoviću, a čak 46 posto svom bivšem predsjedniku Miroslavu Škori koji je ostao bez stranke.

Prva asocijacija na Milanovića ispitanicima je komunikacija. To što je oštar i bez dlake na jeziku, prepoznaje više od trećine (34,5 posto ispitanika).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović se tako nije libio svađati s Vladom i HDZ-om. Plameni jazavac, herojski zec, korumpirani ludonja, svega je bilo na račun Plenkovića, Jandrokovića, Banožića, Grlića Radmana. I to su prve asocijacije za 33 posto anketiranih. 

Iako se često zaključuje kako je Milanović napravio zaokret, izgubio na ljevici, a postao ljubimac desnice, to tako vidi tek manje od 2 posto ispitanika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrtva trka

Prema anketama, nakon Franje Tuđmana, za većinu, odnosno 22,6 posto, Zoran Milanović je najbolji predsjednik. Samo nula cijelih tri postotna boda je razlika između Milanovića i Grabar-Kitarović, koja ima 22,3 posto.

Da je najuspješniji Stipe Mesić, vidi to 22 posto građana. Još jedan predsjednik s lijevog spektra, Ivo Josipović, bio je najuspješniji za 18,6 posto ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo