U SVOM ELEMENTU / Milanović o Plenkovićevim ministrima: 'Taj nije vjerovao da će doći dalje od kotlovničara, mogu razgovarati samo s njihovim tatekom'

Image
Foto: Screenshot/Net.hr

Kod Frke imamo i već prijavljeno prebivalište u Zagrebu, pa si je onda rihtao i štelao drugo da si riješi stan. Znači, on je već imao prebivalište u Zagrebu, kaže Milanović

18.2.2022.
10:58
Screenshot/Net.hr
VOYO logo

Zoran Milanović, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske, sudjelovao je u petak, 18. veljače, na svečanosti polaganja prisege 33. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u vojarni "123. brigade HV" u Požegi. Tim je povodom komentirao dvije godine predsjedničkog mandata, a dotaknuo se i povlastica koje koriste političari.

"Ne vidim sebe. Radim i živim kako sam govorio, razmišljam i vjerujem kao i prije 20 godina", rekao je Milanović o dvije godine mandata, dodavši da je "grub u nekim situacijama i bit će i dalje takav prema nasilnicima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i pitanje naknada za saborske zastupnike. "Ako netko zaista živi u Splitu pa putuje svaki tjedan u Zagreb, onda to ima smisla", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O aferi Frka: 'Sistemski grabež i pohlepa'

Ponovio je da se u slučaju Zvonimira Frka-Petešića, predstojnika Ureda premijera Andreja Plenkovića, radi "o sistemskom grabežu i pohlepi".

"Razlikujte sistemski namješten grabež gdje se pogoduje jednom čovjeku uz blagoslov predsjednika Vlade", rekao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su pitali po čemu je Frka veći Zagrepčanin nego Grbin.

"Gdje je Frka-Petešić rođen? U Francuskoj. Radio je isključivo za hrvatsku državu. Došao je u Zagreb iz Pariza kao masa mojih kolega čiji su roditelji bili u emigraciji. Svi do jednog, oni uz Buenos Airesa, iz vražje matere, došli su i prijavili se u Zagreb. Stier? Čovjek je došao iz Buenos Airesa, preko Washingtona u Zagreb. Nikome od navedenih nije palo na pamet da se prijavi kod dida i babe gdje nikad nisu živjeli", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A kod Frke imamo i već prijavljeno prebivalište u Zagrebu, pa si je onda rihtao i štelao drugo da si riješi stan. Znači, on je već imao prebivalište u Zagrebu", rekao je.

Objasnio Grbina

Dotaknuo se i Peđe Grbina. "Grbin je živio u Puli, tamo je imao svoj odvjetnički ured. Oženio se, nakon toga je trebao reći, e sad sam pogriješio", kazao je predsjednik, dodavši da je šef SDP-a nastavio legalno i prirodno stanje, koje je u jednom trenutku trebao prekinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući produljenje roka koji je omogućila Europska komisija za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti, da bi se sanirale štete i posljedice potresa, predsjednik je rekao da sad treba vidjeti što će se dogoditi za godinu dana.

Dotaknuo se i krize u Ukrajini, rekavši da se na takvim stvarima gubi kredibilitet i da će nekim stvarima kasnije biti teško povjerovati. "Vrlo je perfidno jednu državu dovoditi u zabludu, stvarati iluziju. Jedino Njemačka i Francuska vode normalnu politiku", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
2 GODINE MANDATA /

Evo što Hrvati doista misle o Milanoviću: Napuštaju ga visokoobrazovani, a ovo su mu najpopularniji potezi

Image
2 GODINE MANDATA /

Evo što Hrvati doista misle o Milanoviću: Napuštaju ga visokoobrazovani, a ovo su mu najpopularniji potezi

Kaže da on odlučuje, odnosno potpisuje naredbu o slanju vojnika, a Sabor to može sabotirati, govori, dvotrećinskom većinom poništiti i ići u suludu avanturu. Tvrdi kako se ministra Banožića o tome ne pita jer su to pitanja najviše državne politike i na kraju Sabora koji to može učiniti većinom, žeton većinom...

Govoreći o Ukrajini, kaže kako se mjesec dana već siromašna, devastirana država dodatno uništava podgrijavanjem panike. Oni, dodaje, traže da se smire tenzije. Očito oni u Washingtonu znaju bolje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi moramo vjerovati, evo ja vjerujem da je 40 tisuća ruskih vojnika dovoljno da se okupira i napadne grad od tri milijuna ljudi, u kojem ima 20 tisuća komunalnih redara", kaže. 

"Ja slušam i to vjerujem. Hrvatska ima pola milijuna branitelja na četiri milijuna ljudi", ističe pa dodaje kako se na ovakvim stvarima gubiti kredibilitet i da je nekim stvarima teško vjerovati. Govori pak kako mi razmišljamo svojom glavom i da nam nitko nije ništa dao kada nam je bilo i teže nego Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnova i produljenje roka

Upitan vjeruje li da će Vlada iskoristiti dodatni rok od godinu dana za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti govori da je vjera zanimljiva stvar.

Ovim je, tvrdi, izbjegnuta potpuna blamaža. "Ti rokovi su bili kratki, evo neka ide u prilog vlasti, ali nije bilo realno da se iskoristi sve, ali da se ne iskoristi skoro ništa, to je možda realno u našem svijetu. Sad je premijer otišao tamo i pokazao da je važan. Hajde da vidimo u ovih godinu dana šta će biti", navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan oko Vladinih mjera protiv poskupljenja kaže da su čekali da vide što će raditi drugi.

Ponovno se osvrće na Ukrajinu pa govori da treba spriječiti da se NATO širi te da će on to, sve dok je predsjednik, nastojati spriječiti. "Mi smo tamo obitelj i kada primaš druge u obitelj onda gledaš. BiH u NATO-u? Kako? Tamo satiru Hrvate, država je nikakva, nefunkcionalna i trebali bi ići u NATO? Još im se stvara iluzija da će ući. Kako? Nikada nećete ući jer dozvolu trebaju dati svi. Hrvatska i Turska", kaže između ostalog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojska na Mljetu

Kaže da vojska na Mljetu nije stvar za javnost te kako građani ne trebaju biti zabrinuti.

"Poslao mi je prijedlog za zapovjednika obalne straže bez nikakvog objašnjenja i misli da ću ja to potpisati. Može, kad vrati Burčula. Samo neka razgovara sa svojim ministrom", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što trebate znati znate, a o ostalom će vas izvijestiti iz Ministarstva obrane, ako ne spavaju. Ministar obrane opet nije tu, samo šalje priopćenja u kojima maltretira ljude. S ministrom se može razgovarati ako je normalan, ali ovaj to nije. Poslao je prijedlog bez ikakvog obrazloženja. S premijerom mogu razgovarati. Pa me vi opet pitajte kada ću sjesti za stol s Banetom koji sada vjerojatno kupuje jastuke i zavjese za stan. On je običan Plenkovićev paž", rekao je predsjednik.

"Plenković mora narediti svom slugi da lupi petama, Tko će drugi? DORH?", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kriminogeno ponašanje'

"Dnevnice se ne isplaćuju vojnicima jer je ministar kriminogenog ponašanja. Ta sramota od ministra je želio našteti i Hranju. Ministar koji ide kod Plenkovića treba prvo pitati mene. On nema pojma kako funkcionira država, ali Plenković zna. Ako takve okolnosti budu ja ću smijeniti sebi najbližu osobu, a ne davati bahate izjave poput premijera. On razmišlja: Ja ću tako, kupit ću Pupovca i još par zastupnika i to je to", dodao je.

"Imamo ministra vanjskih poslova koji ima toliko i toliko godina, koji nije ni sanjao da će doći dalje od mjesta kotlovničara. Zato Hrvatska nema veleposlanike. O tome ne trebam razgovarati s Grlićem Radmanom nego s njihovim tatekom", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za produljenje roka za korištenje europskih sredstava za obnovu kaže da je to "blamaža koja je spriječila totalnu blamažu".

"On je tamo išao, molio i povlačio nekoga za rukav samo da izbjegne totalnu sramotu. Ja bih bio sretan da smo potrošili barem 50 posto sredstava", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče BiH, rekao je kako će napraviti sve da zaustavi izbore u slučaju da ne bude novog izbornog zakona. "Kad Hrvatska nešto kaže onda je to miješanje u unutarnje stvari u BiH, a kad neki ćato iz Bruxellesa to kaže, onda je to državotvorna politika. Hrvatska nije opasna i imamo naš glas. Uostalom, čemu služi veto u Vijeću ministara. I problem je Hrvatska jer se ti ćatolozi žele vratiti na bijelom konju da su riješili stvar, a prodaju pokvarenu robu", objasnio je Milanović.

Komentirao je i odnose sa Srbijom gdje je veliki problem nestalih, a kako kaže, Srbi ne žele dati arhivu jer tvrde da je malo imaju pa malo nemaju. "Hrvatska tu ne može puno napraviti. Može reći da će blokirati njihov ulazak u EU, ali oni se ionako ne trgaju previše za taj ulazak", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nabavke Bradleya su me optuživali da radim za Washington, sada za Moskvu. Za koga na kraju radim? Možda samo za Hrvatsku", zaključio je Milanović.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo