Na Braču / Dvije djevojke pokrenule akciju za poboljšanjem kvalitete morskog dna: U more ubačeno 10.000 biokugli!

Image

Djevojke su istovremeno htjele očistiti more od štetnih sastojaka

23.11.2018.
12:47
VOYO logo

Nika Ugrini i Anamarija Paradinović, po zanimanju biologinje mora, pokrenule su inicijativu za poboljšanje kvalitete morskog dna, a istovremeno su htjele očistiti more od štetnih sastojaka. 

U more ispod Sutivana na Braču ekolozi su bacili 10.000 biokugli, zanimljivog rješenja s japanskog sveučilišta koje se već 30 godina primjenjuje u brojnim azijskim i europskim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu ideju pokrenule su mlade biologinje koje su naišle na veliku potporu Ronilačkog centra "Draulik" iz Milne i same Općine Sutivan, koji su omogućili realizaciju ovog projekta. 

Riječ je o mikroorganizmima koji se miješaju s glinom, te se bacaju u more u kojem razgrađuju amonijak, mulj koji se nataložio na dnu, te sve one neželjene organizme koji su dospjeli u more, primjerice iz kanalizacijskih ispusta i sličnih izvora. Za njih su djevojke čule na jednom predavanju, malo istražile te su kontaktirale jednu našu tvrtku koja biokugle uvozi u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cure su napisale projekt dok su studirale, ali nije prošao na natječajima studentskih projekata. No, na braču je prošao te su uz pomoć svih zainteresiranih napravile kugle i bacile ih u more. 

"Ronioci su prije toga proveli akciju čišćenja podmorja, odakle su izvukli staklo, plastiku, gume i ostali otpad, a potom su bacili biokugle koje će se unutar dva mjeseca razgraditi, odnosno tretirat će onečišćeno morsko dno efektivnim mikroorganizmima", objasnila je Nika novinarima Slobodne Dalmacije. Napomenula je kako će se nakon proteka određenog vremena provesti analiza stanja morskog dna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuglice koje su izradile u potpunosti su prirodan proizvod, nisu laboratorijski uzgojene niti genetske modificirane. Sadrže oko 80 vrsta različitih mikrobnih kultura (bakterije mliječne kiseline, fotosintetske bakterije, kvasci, aktinomicete i plijesni), a svojim biokemijskim procesima sve tvari iz mora pretvaraju u zdrave i korisne.

Stvaraju zdrave ekološke uvjete za sva živa bića koja obitavaju na tom području. Ideja dolazi od japanske EM tehnologije koja stimulira prirodnu mikrofloru okoliša, a uz to joj pomaže da se obnovi na prirodan način. Njihovo djelovanje je oko godinu dana i prilično su skupe. Ukoliko će još netko biti zainteresiran za istu vrstu akcije, djevojke će se rado odazvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo