Pomoć stiže iz Zagreba / Dugoročna obnova Banovine je nemoguća bez pomoći poduzetnicima: 'Radimo danonoćno da bi što prije počeli s proizvodnjom'

U ministarstvu gospodarstva priprema se i novi projekt za nabavku opreme i povećanje kapaciteta za male i srednje poduzetnike ukupne vrijednosti 200 milijuna kuna

3.2.2021.
20:55
VOYO logo

Potres je sisačkog poduzetnika koštao proizvodnog pogona PVC stolarije. Ono što mu je trebao biti dodatni prostor za proširenje tvrtke, postao je jedini.

"Imali smo proizvodni pogon na jednoj drugoj lokaciji gdje smo dobili žutu, privremeno je bila neupotrebljiva i ja u tom trenutku nisam imao druge mogućnosti nego već započeti prošle godine objekat što prije staviti u funkciju i krenuti s radom", kazao je poduzetnik Tomislav Ćubela. 

Strojevi su mu pokriveni najlonom i čekaju da radnici koji njima inače upravljaju dovrše adaptaciju novog radnog prostora. Njima je Tomislav posebno zahvalan.

"Nakon svih tih nedaća, neki su ostali bez kuća, svi na okupu, nitko nije otišao, ostali smo bez posla, radimo danonoćno da bi što prije počeli s proizvodnjom", rekao je Ćubela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nezadovoljni vladom i stožerom /

Tisuće poduzetnika i građana na prosvjedu u Zagrebu! 'Tražimo obeštećenje od države!'; 'Trebamo se zapitati koga se bojimo'

Image
nezadovoljni vladom i stožerom /

Tisuće poduzetnika i građana na prosvjedu u Zagrebu! 'Tražimo obeštećenje od države!'; 'Trebamo se zapitati koga se bojimo'

Da bi se vratio na razine uspješnog poslovanja prije potresa, Tomislav procjenjuje da će morati uložiti još milijun kuna, a on je samo jedan od poslodavaca stradalih u potresu. Za pomoć gledaju i prema lokalnoj i prema državnoj vlasti za pomoć. Grad je poduzetnike i prije potresa poticao pristupačnim kreditnim linijama.

"Mi ćemo na sljedećem gradskom vijeću, koje je za desetak dana, dodati još jednu liniju koja će biti posebno za one koji trebaju pokrenuti ponovno, restartati svoj posao nakon potresa", poručila je gradomnačelnica Siska Kristina Ikić Baniček. 

A pomoć dolazi i iz Zagreba. Dva ministra su predstavnicima lokalne vlasti i lokalnim komorama predstavili nove programe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prekosutra bit će otvoren program malih potpora kako smo i najavili za mikropoduzetnike do devet zaposlenih u vrijednosti od 30 000 kn. Ukupna vrijednost programa 10 milijuna kuna s intencijom da ukoliko bude interesa za ovaj program i ako bude potrebe pokušamo i proširiti financijsku alokaciju", izjavio je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja. 

"Sada kreće u provedbu mjera javnog rada. 18 javnih natječaja za 486 djelatnika. Prvi će krenuti krajem ovog tjedna, vjerojatno petak ili ponedjeljak s radom u gradu Glini", rekao je ministar rad, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. 

U Ministarstvu gospodarstva priprema se i novi projekt za nabavku opreme i povećanje kapaciteta za male i srednje poduzetnike ukupne vrijednosti 200 milijuna kuna. Da bi država mogla pokriti buduće projekte, trebat će pomoć iz europskog fonda solidarnosti. Zato će biti važan dokument za koji je Vlada angažirala Svjetsku banku.

"Ovaj tehnički dokument koji smo već počeli izrađivati, zajedno sa svim sastavnicama Vlade koristiti će se za procjenu štete i ponovnu izgradnju na ovom području", pojasnila je Elisabetta Capannelli, direktorica Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju. 

Pred vladom je težak posao građevinske obnove, ali i demografske i poslovne revitalizacije područja koje je i prije potresa zaostajalo za ostatkom države. Nakon što se zemlja zatresla, taj zadatak postao je još zahtjevniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo