s iblerovog trga /

Duga noć u SDP-u, Bernardić: 'Nisu tražili da odstupim. Jednoglasno smo osudili pokušaj pritiska'

Pratili smo na Iblerovm trgu razvoj još jedne socijaldemokratske drame

4.12.2018.
22:18
VOYO logo

Duga noć u SDP-u. Oko 18 sati sastalo se Predsjedništvo stranke kako bi analiziralo politički rejting SDP-a koji je pao na najnižu razini u zadnjih 20 godina. Obzirom da na taj rejting kao i u svakoj drugoj stranici najviše utječe predsjednik stranke logično je očekivati da će za ovakav rejting on snositi i odgovornost, to su naznačili i članovi predsjedništva koji su mu dosad čvrsto čuvali leđa.

Nakon sastanka, Davor Bernardić odgovarao je na pitanja novinara, među ostalima i na pitanje odstupa li.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne. Nitko to nije tražio. Bila je jedna kvalitetna, konstruktivna i afirmanvina sjednica predsjedništva gdje smo otvoreno razgovarali o svim problemima i u Hrvatskoj i u SDP-u pa i hrvatskom društvu. Mislim da je situacija trenutno u našoj zemlji puno gora nego ona kakva se predstavlja svakodnevno, koliko autobusa punih mladih napuštaju svakodnevno zemlju...", kazao je pa n adodao:

"Pogledajte sad zadnji pokušaj Vlade i grupe Borg i premijera Plenkovića sa svojim suradnicima da utječe na neovisnost institucija - to je nešto što je predsjedništvo jednoglasno osudilo. Nedopustiv je ovaj politički pritisak koji je Plenković sa svojom vodećom većinom jer su oni definitivno krivi, ulovljeni su u laži, to su i priznali, maske su pale, pokušavaju završiti na povjerenstvu za sukob interesa, to je nešto što smo jednoglasno osudili."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O najnižem rejtingu u zadnjih 20 godina

"Pustite rejting, činjenica je da mi kao ozbiljna stranka iščitavamo trendove gledamo određene pouke, ali rejting je uvijek rezultat koji se mjeri na izborima. SDP se u potpunosti koncentirao, i to je naš poziv, na europske izbore, apel svima u stranci da svatko da svoj doprinos jer to je nužno.

Mi smo danas usvojili i naš nacrt poljoprivredne politike s kojim ćemo uskoro izaći u javnost, rješenje da naši poljoprivrednici unutar EU ne budu poljoprivrednici drugog reda, da ne dobivaju 30 posto poticaja manje kao sada, da poticaji stižu na vrijeme i da se ne reketere od strane trgovačkih lanaca i ostalih, a koji su nažalost jedini profitirali iz porezne reforme ministra Marića. Oni su tom reformom digli plaće najbogatijima, dakle, ovo je Vlada sukoba interesa koja ide na ruku samo onima koji u Hrvatskoj imaju", izjavio je Bernardić.

Na upit našeg novinara Ilije Radića jesu li detektirali probleme njihovog lošeg rejtinga, ponovio je da su imali potpuno otvoren i "sjajan sastanak".

"Razgovarali smo otvoreno o doprinosu u SDP-u i ulozi naših ljudi koji će biti glavni komunikatori i koji će nositi SDP u pbjedu na europskim izborima, to je, dakle, 12 naših kandidatikinja i kandidata. Razgovarali smo i kako poboljšati taj rad. Taj rad se iz dana u dan pojačava. Vrlo skoro ćemo predstaviti i naša rješenje u obrazovanju. Kurikularna reforma se ne provodi, djeca već drugu godinu zaredom trpe", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovor o smjeni

Novinare je zanimao je li mu Rajko Ostojić objasnio zašto je tražio razgovor o njegovoj smjeni.

"Ja se ni s kim nisam svađao. Rajko i ja smo jutros bili na kavi, razgovaramo otvoreno, ne prepričavam razgovore, bilo je određrenih šumova u komunikaciji, ne ponovilo se", nadodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, večeras se na Iblerovom trgu sastalo, nakon duže pauze, Predsjedništvo SDP-a. Uoči sjednice, na kojoj su navodno inzistirali nezadovoljnici u Predsjedništvu, moglo se čuti kako će se postaviti i pitanje smjene Davora Bernardića. 

Sam predsjednik SDP-a oštro je odbacio spekulacije da u tom tijelu stranke postoji većina koja će izglasati njegov politički kraj. Fred Matić kazao je prije sjednice kako treba razgovarati o rejtingu stranke. "Ja sam pričao s predsjednikom i izrazio želju da budem na listi za EP, on je rekao ne da ćeš bit na listi nego ćeš bit nositelj - nosit ćeš je kad je budemo predavali.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo