Građani u iščekivanju /

Dug put do trajnog rješenja za pitku vodu u Slavonskom Brodu, Crveni križ 'iznio i teže situacije'

Brođani su i dalje u iščekivanju pitke vode. Počelo je spajanje na vodocrpilište u Sikirevcima, a trajno rješenje bit će spremno tek za tri mjeseca

2.4.2018.
18:43
VOYO logo

Ni danas ni sljedeća dva tjedna građani Slavonskog Broda i okolice sigurno neće imati pitke vode. A onda stiže rješenje, ali samo privremeno jer vodocrpilište u Sikirevcima na koje će se Brod priključiti nema kapaciteta za opskrbiti dvije županije. Istodobno, policija i DORH krenuli su u istragu tko je kriv za ovaj ekocid i osudu Brođana na plastične kanistere i cisterne.

Danas je čak došlo do svađe gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare i ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića. Više doznajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod starijih i nemoćnih, interventna ekipa Crvenog križa donosi vodu. Premijer je u subotu obećao da će pitka voda poteći za 10 do 15 dana. Dva dana nakon tog obećanja, na Uskrsni ponedjeljak, počeli su radovi na izgradnji 150 metara cjevovoda kako bi se Brod i okolica spojili na vodocrpilište Sikirevci. 

Ipak i to je tek prijelazno rješenje, jer Sikirevci nemaju kapaciteta opskrbljivati i područje Vinkovaca i Slavonskog broda pa će biti nužne  - redukcije vode. Trajno rješenje su novi zdenci i vodocrpilišta, jer ono kontaminirano u Jelasu - najvjerojatnije je stvar prošlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko se pokaže da vrijednosti su kontinuirano iznad vrijednosti onda naravno više na vodocrpilište Jelas nećemo moći računati", kazao je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

A to povlači velike posljedice. "Onaj tko je odgovoran za ovu situaciju bilo da je riječ o pravnoj ili fizičkoj osobi za to mora kazneno odgovarati."

Jedina dobra vijest za Brođane ovog Uskrsa je da će im zbog ekološke katastrofe računi za vodu ovaj mjesec biti manji za oko 70 posto. 

O snabdjevanju građana pitkom vodom u RTL-u Danas smo razgovarali s PeroGrgićem, voditeljem interventnog tima Hrvatskog Crvenog križa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se građani nose s cijelom situacijom?

Ljudi osjećaju bojazan za zdravlje sebe i svoje obitelji. Ali podnose strpljivo, racionalno i već su prihvatili ovaj način snabdjevanja vodom koji je uveden prije tri dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crveni križ Slavonski Brod snabdjeva građanje ranjivih skupina. Donosimo im vodu na kućnu adresu. Svaki dan aktivne su četiri ekipe. Dostavili smo dosad 8.100 litara vode.

Premijer Plenković je rekao da će Brođani pitku vodu imati za 15 dana, imate li toliko vode?

Imamo dovoljno vode, to smo već dogovorili. Crveni križ Slavonski Brod je iznio i teže situacije od ove, kao poplave 2014. ili migrantsku krizu. Građani mogu biti mirni. Osigurat ćemo građanima vodu.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo