DUBROVČANIN POSLAO FOTOGRAFIJU MEDIJIMA I TVRDI: / 'Kolindino ponašanje na misi bilo je neprimjereno!'

Image

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već je u nekoliko navrata pokazala da ponekad preferira neformalno ponašanje, no ono što je učinila tijekom obilježavanje Feste sv.

6.2.2017.
13:42
VOYO logo

Naime, Grabar-Kitarović nije baš poštivala bonton i pravila ponašanja kad je u prvom redu tijekom mise sjedila prekriženih nogu.

Fotografiju je Dubrovačkom dnevniku poslao čitatelj koji se nije mogao načuditi takvoj neprimjerenoj gesti na misi povodom Svetog Vlaha, i to od predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je neprimjereno tijekom misnog slavlja sjediti na taj način navodi i Crkveni bonton objavljen na stranici reformiranikršćanizagreb, ali i na webu župe Rokovci-Andrijaševci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U crkvi nam valja pristojno sjediti! Nipošto i nikada prekriženih nogu. Nemoj dizati noge na klecala! Ako imaš kome što reći, učini to šapćući da ne ometaš druge. Ako vadiš što iz torbe, učini to pažljivo da ne ometaš druge', navode iz župe Rokovci-Andrijaševci.

Isto pišu i na stranici Reformirani kršćani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U nekim kulturama, prekrižiti noge se smatra nepristojnim i uvredljivim. U našoj suvremenoj kulturi to je prihvatljivo u neformalnim trenucima i imamo tendenciju prekrižiti noge ako nam je tako ugodnije sjediti. Je li prikladno prekrižiti noge tijekom liturgije? Ne, jer je to previše neformalno i previše opušteno za prigodu poput bogoslužja. Razmislimo o tome, kada se kod kuće udobno zavalimo u fotelju i prekrižimo noge, naš um lako odluta gdje god želi.

Zapamtimo, sjedenje u crkvi je ustupak ljudskoj slabosti, a ne normativni stav za molitvu. Prekrižene noge predstavljaju daljnji ustupak pretjeranoj opuštenosti. Vi sigurno ne želite postati previše opušteni i dopustiti da vaš um suviše odluta. U stvari, kad sjedimo tijekom bogoslužja, trebamo sjediti pažljivo, a ne previše opušteno. Držeći obje noge na podu, spremni smo odmah ustati kad je to potrebno.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo