30. obljetnica / Dubrovčani se oslobođenja juga još živo sjećaju, ali tog zajedništva, kažu, više nema

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U operacijama je poginulo više od 240 branitelja i oslobođeno je više od 1200 kilometara okupiranog teritorija

29.10.2022.
19:14
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Godine 1992. deblokiran je Dubrovnik i oslobođeno više od 1200 kilometara teritorija. Bio je to uvod u oslobodilačke akcije kojima je kasnije vraćen i ostatak okupirane Hrvatske. Svečanim korakom, uzdignuta čela, kao i 1992. godine, zastave ratnih postrojbi, vojnici su i danas pronijeli središtem Dubrovnika. Ispred Crkve Svetog Vlaha, u čast tridesete obljetnice oslobađanja hrvatskog juga postrojena I počasna bojna. Stranci s fotoaparatima, a domaći s još uvijek živim sjećanjem na ratne dane.

„Bolje da se ne sjetim, toga straha. Ne za sebe, nego za djecu”, rekla je Jelena Mičić iz Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedinstvo iz ratnih dana, kažu nam, danas se rastopilo.

„Nema ni predsjednika ni premijera. Sramota što nisu došli jedan i drugi skupa”, kazala je Peta Dragojević iz Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To nije u redu. To je veliki sukob između njih dvoje, što nije dobro, nikako za našu zemlju”, rekla je Fani iz Dubrovnika.

„Strašno nervira svakoga. Ja se ježim kad promislim. Toliko mene to…sve se borili za Hrvatsku, da budemo samostalni, a sve ide u gore. Je l' tako?”, smatra Matra Bujić iz Župe Dubrovačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dubrovački ratni zapovjednici na istom su tragu.

„Osjećaj i emocije onda su bile pune, žestoke i prave. Danas žalimo za tim što se politika u Hrvatskoj dijeli i držimo da dvije Hrvatske nikome ne koriste. Samo jedna, po meni suverena, neovisna i za nju ćemo se izgleda još dugo trebati borit”, izjavio je Marko Mujan, predsjednik udruge branitelja Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
1992. godine /

Slave 30 godina od dana oslobođenja Dubrovačkog primorja u ratu

Image
1992. godine /

Slave 30 godina od dana oslobođenja Dubrovačkog primorja u ratu

„Imali smo svi jedno zajedništvo i to zajedništvo je obranilo Hrvatsku. Danas to ne vidim. Trebalo bi biti kako je bilo 91. godine, 92. sve do Oluje, onda mislim da bi puno bolje bilo, svima nama”, rekao je Ile Topuzović, ratni zapovjednik specijalne jedinice policije Grof.

Nakon svečane akademije u Kazalištu Marina Držića, na dubrovačkom nebu akrobatska grupa „Krila Oluje”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simbolično, kao i 29. listopada 1992. godine, u Gružu taktičko – tehnički zbor s naoružanjem i vojnom opremom. Djeci čini se najzanimljiviji dio dana.

„Sve u svemu mislim da je ovo savršena prilika da se djecu izvede, da se malo pokaže, da se djeca nauče nekim nacionalnim stvarima, nekom nacionalnom naboju”, izjavio je Dubrovčanin Tomislav Vuletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Punih šest mjeseci trajalo je oslobađanje hrvatskog juga. U operacijama je poginulo više od 240 branitelja, oslobođeno je više od 1200 kilometara četvornih okupiranog teritorija, a Dubrovnik je postao istinski spomenik hrvatskog otpora.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo