DUBROVAČKIM UGOSTITELJIMA NEDOSTAJE 1800 SEZONACA: / 'Što se čude? Radimo 14 sati, u sobi nas spava šest'

Image
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Turistička sezona je u zamahu, a dubrovački ugostitelji su na mukama jer im nedostaje sezonskih radnika. Govori se da je riječ o manjku čak 1800 sezonaca.

18.6.2017.
12:10
Grgo Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Vlasnici tamošnjih turističkih i ugostiteljskih objekata bezuspješno ih traže još od početka sezone, a razloga tomu je mnogo.

Image
ODLIČAN POČETAK TURISTIČKE SEZONE: /

U prvih pet mjeseci Dubrovnik posjetilo 18 posto više gostiju nego lani

Image
ODLIČAN POČETAK TURISTIČKE SEZONE: /

U prvih pet mjeseci Dubrovnik posjetilo 18 posto više gostiju nego lani

"Smjeste nas gdje stignu, čak i u prepravljene šupe"

"U Dubrovniku je svaki bolji prostor pretvoren u apartman, a nas smjeste gdje stignu, najčešće u prepravljene šupe. Obećavaju rad 8-10 sati, a već treći dan počinje full drill, traže i po 14 sati. I čude se što im se iduće sezone nitko ne vraća, nego moraju tražiti sve nove radnike. Nisu glupi, znaju razlog, ali guraju i cijede dok mogu", kazao je za Slobodnu Dalmaciju jedan sezonac koji je u Dubrovnik došao 'konobariti' iz Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično zbori i njegov kolega iz srednje Bosne.

"Ustajemo rano ujutro, a spavati idemo jako kasno. Smještaj je kao jack-pot: spavamo po kućama i stanovima u Rožatu, Mokošici, Šumetu, Brgatu i nekim mjestima bez turističke perspektive, dijelimo kuhinju i banj, plaćamo po 200 eura", kaže taj konobar koji razmišlja o odlasku u Irsku ili Njemačku gdje ugostitelji nude mnogo bolje uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U bivšoj državi su konobari imali status gospara"

Problema su svjesni i u dubrovačkom Cehu ugostitelja pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

"U gradu ne radi samo onaj tko neće, ali su nužni uvoz radne snage i niži PDV na hranu. Država to mora učiniti ili stagniramo. Zbog veće plaće s juga Hrvatske već cijele obitelji odlaze u EU. Na razini grada Ceh ugostitelja mora naći rješenje: uz burzu rada još nije ni započeta gradnja planiranog objekta za sezonce, a sjetimo se bivše države koja je za učenike Ugostiteljske škole izgradila dom, ali je potom pretvoren u hotel. Tada su konobari imali status gospara, a danas im je znatno teže. Ako mi ugostitelji ne učinimo nešto ključno da se stanje popravi, struka će teško opstati, još teže napredovati", kazao je za Slobodnu Dalmaciju član HUP-a Stjepan Perić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim samih ugostitelja, problema su svjesni i političari. U Dubrovniku gotovo da i nije bilo političke opcije koja uoči nedavnih lokalnih izbora nije nudila rješenje za problem smještaja sezonskih radnika na području grada.

Image
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL

Gradonačelnik dogovara smještaj sezonaca u - BiH

U tom smislu je novi gradonačelnik, HDZ-ovac Mato Franković išao u obližnju Ivanicu u susjednoj BiH kako bi ondje dogovorio smještaj za sezonce, jer je isti u BiH mnogo jeftiniji nego u Dubrovniku. Dok se ta 'prekogranična' akcija tumači kao izraz odrješitosti mladoga gradonačelnika da riješi ovaj problem, incijativa Srđ je Grad upravo u tome vidi svu ironiju i apsurd priče o obećanih 1500 radnih mjesta na Srđu, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dubrovnik je otvorio svoju Pandorinu kutiju i svi ćemo mi vrlo brzo biti višak u svome gradu. Upamtimo to dok se još možemo kupati u moru prepunom fekalija, na plažama na kojima uskoro nećemo imati pristupa", stoji u priopćenju 'srđevaca'.

Sami sezonci kažu da smještaj još mogu naći u Župi dubrovačkoj, ali ne i u Konavlima gdje su pojedini vlasnici adaptrirali stare kuće pa ih sada iznajmljuju za smještaj. U nekim kućama tako boravi i po 14 sezonaca - tri do šest u svakoj sobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo