NEKI SU LOVILI U MUTNOM / Inspektori objavili koliko je bilo kršenja odluka o 'zaštićenim' proizvodima i dvojnom iskazivanju cijena

Image
Foto: Shutterstock

Što se tiče dvojnog iskazivanja cijena, koje je bilo obavezno od 5. rujna 2022. godine, tržišna, turistička i inspekcija rada Državnog inspektorata rada obavile su 8028 nadzora i utvrdili 1738 povreda odredbi Zakona

3.1.2023.
14:37
Shutterstock
VOYO logo

Odluka o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda stupila je na snagu 10. rujna prošle godine. Njome se određuje najviša razina maloprodajne cijene određenih prehrambenih proizvoda radi sprječavanja negativnih učinaka promjena pojedinih cijena.

Pri provedbi nadzora, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača u slučaju prodaje proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene trgovcu se zabranjuje nepoštena odnosno zavaravajuća poslovna praksa te se poduzimaju propisane prekršajne mjere, objasnili su iz Državnog inspektorata za televiziju N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POJEO VUK MAGARE? /

Tko je kriv za divljanje cijena nakon uvođenja eura? Glavni državni inspektor otkrio hoće li biti sankcija: 'Postoji 12 institucija...'

Image
POJEO VUK MAGARE? /

Tko je kriv za divljanje cijena nakon uvođenja eura? Glavni državni inspektor otkrio hoće li biti sankcija: 'Postoji 12 institucija...'

51 povreda odluke o 'zaštićenim' cijenama pojedinih proizvoda

Od rujna naovamo, Državni inspektorat je proveo 965 inspekcijskih nadzora. U 929 obavljenih nadzora nisu utvrđene povrede odluke, a u 36 nadzora utvrđena je 51 povreda, odnosno prodaja zatečenih proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene određene Odlukom.

Od utvrđenih nepravilnosti, jedna se odnosila na jestivo suncokretovo ulje, 29 na UHT mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, tri su bile povrede u slučaju bijelog kristalnog šećera, devet se odnosilo na brašno tip T-550 glatko, sedam na brašno tip T-400 oštro te po jedna na svinjski vrat s kostima i svježe cijelo pile po kilogramu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog utvrđenih povreda trgovcima je zabranjena nepoštena, odnosno zavaravajuća poslovna praksa te se poduzimaju propisane prekršajne mjere temeljem Zakona o zaštiti potrošača. Do sada je ukupno izdano 30 prekršajnih naloga te je podneseno pet optužnih prijedloga, a pojedini inspekcijski nadzori su još u tijeku", kazali su u Državnom inspektoratu.

1738 povreda odredbi o dvojnom iskazivanju cijena

Što se tiče dvojnog iskazivanja cijena, koje je bilo obavezno od 5. rujna 2022. i stupanja na snagu Zakona o uvođenju eura, tržišna, turistička i inspekcija rada Državnog inspektorata rada obavile su 8028 nadzora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turistički i tržišni inspektori utvrdili su ukupno 1738 povreda odredbi Zakona. Najviše ih se odnosilo na neiskazivanje dvojnih cijena ili neisticanje cijene na jasan, vidljiv, čitljiv i lako uočljiv način te na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije te neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

Inspektori rada u istom su razdoblju nadzirali obvezu dvojnog iskazivanja ukupnog iznosa isplaćenog radniku na račun na ispravi o isplati plaće, naknade plaće, otpremnine i drugih materijalnih prava koji se radniku isplaćuju na temelju propisa, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije. Obavili su 1085 nadzora, a u šest slučajeva utvrdili su kršenje odredbi Zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo