'TRGOVCU NITKO NIŠTA NE MOŽE' / Čarape su koštale 69 kuna, a u eurima ih 'zaokružili' na 97: Počelo je dvojno iskazivanje cijena, ali i varanje kupaca

Inflacija ionako gura cijene u trgovinama prema gore, pa će pogled na one u eurima mnogima ublažiti šok, ali samo vizualno

5.9.2022.
23:27
VOYO logo

Od danas je na snazi i službeno započelo dvojno iskazivanje cijena, u kunama i u eurima, a inspekcija je od jutra na terenu. Neki nisu bili spremni pa su im inspektori progledali kroz prste i izbjegli kazne i do 100 tisuća kuna.

Torba koja je do jučer koštala 199 kuna, danas košta 225, odnosno 29 eura i 99 centi. U ovom slučaju staru cijenu nisu konvertirali u eure, nego su novu, višu cijenu, prilagodili onoj u eurima, donosi RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TREBA LI NAS BITI STRAH? /

Od danas je obvezno dvojno iskazivanje cijena u eurima i kunama: Donosimo ključne stvari koje trebate znati

Image
TREBA LI NAS BITI STRAH? /

Od danas je obvezno dvojno iskazivanje cijena u eurima i kunama: Donosimo ključne stvari koje trebate znati

'Trgovac može staviti cijenu koju žele'

Isti slučaj je i s čarapama - ne koštaju više 69 kuna, od danas se prodaju za 97. Umjesto devet eura i 15 centi, one tako koštaju 12 eura i 99 centi.

"Trgovac može sad staviti cijenu koju hoću – kaže nije nešto 12 kuna, nego je 15 kuna tako da mu u konačnici ispada račun dva eura i nitko mu ništa ne može", objašnjava Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inflacija ionako gura cijene u trgovinama prema gore, pa će pogled na one u eurima mnogima ublažiti šok, ali samo vizualno.

'Cijena u eurima radi marketinškog pristupa'

"U nekim prodavaonicama sam primijetila da su cijene u eurima istaknute većim formatom. To zavarava? Manji iznos upadne u oči, a naviknuli smo gledati u kune pa mozak misli – ovo je povoljno", kazala je Kristina Bulaš iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijena u eurima je istaknuta radi marketinškog pristupa, zato što djeluje kao da je nešto jeftinije", dodao je Lončar.

Kazne i do 100 tisuća kuna

Iako je dvojno iskazivanje cijena zakonska obveza, nisu svi trgovci bili spremni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši nadzori su fokusirani ne samo na klasičnu trgovinu, fokusirani su od jutros na sve pružatelje usluga koji su također u obvezi, na ugostitelje koji su u obvezi isticanje dvojnih cjenika, ali isto tako i na putničke agencije koji su pružatelji usluga u turizmu", objašnjava Vedrana Filipović-Grčić, pomoćnica glavnog državnog inspektora.

Kazne koje se penju i do sto tisuća kuna inspektori danas nisu ispisivali, već su samo dobili opomenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi oni ako otklone te nepravilnosti tijekom nadzora ili u jednom kratkom roku koji će inspektor dati, neće biti prvi put kažnjeni", dodala je pomoćnica glavnog državnog inspektora.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo