zamjenske kuće / Državi je trebalo gotovo godinu dana da dođe do rješenja za obnovu na Baniji: 'Kuće će imati armirane betonske temelje'

Država je dosad obnavljala krovove, dimnjake i zabatne zidove

9.12.2021.
7:00
VOYO logo

Obnova kreće, počinje se s izgradnjom zamjenskih obiteljskih kuća na Banovini - slavodobitno je poručio ministar graditeljstva Darko Horvat. Ova najava dolazi dvadesetak dana uoči prve godišnjice potresa koji je zauvijek promijenio sliku Banovine, a prva gradnja početkom ožujka. 

Zamjenska tradicionalna ili urbana kuća - dva su to tipska primjera u kojima će stanovati neki stanovnici potresom razrušene Banovine. Državi je trebalo gotovo godinu dana da dođe do rješenja za izgradnju obiteljskih kuća!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Obnova kreće. Kreće izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća'', izjavio je ministar Horvat. 

Danas je raspisan natječaj za izgradnju prvih 30 obiteljskih kuća, ovisno o broju članova kućanstva gradit će se urbana za veće, a dok će manje obitelji dobiti tradicionalnu kuću. Građani će moći birati između 6 tehnoloških rješenja gradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sve kuće će imati istovjetne armirano betonske temelje. To je ono što je zadano. Pitanje da li će biti zidana konstrukcija, suha montažna gradnja, s betonskim elementima suhe gradnje, ili s drvenim elementima pa će unutra biti ono što volimo reći knauf zidovi'', rekao je Gordan Hanžek, državni tajni Središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. 

Image
Optimistično /

Horvat: 'Budu li Zagreb i Banovina obnovljeni za desetak godina, osobno ću biti zadovoljan'

Image
Optimistično /

Horvat: 'Budu li Zagreb i Banovina obnovljeni za desetak godina, osobno ću biti zadovoljan'

''Dakle, iz kataloga koji će svakom građaninu koji na to ima pravo, ponuditi se jedna od mogućnosti. Sklopit će se ugovor tijekom kojeg Središnji državni ured gradi zamjensku obiteljsku kuću'', izjavio je Hanžek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelji s jednim do dva člana dobit će kuću od 55 metara četvornih, 3-4 člana 70, a 5 i više članova 85 metara četvornih. Do kraja godine trebao bi biti gotov natječaj za izgradnju 135 kuća.

''Imamo pripremljeno ono što je bitno ugovore s izvoditeljima radova, tako da odmah po potpisu ugovora od sredine siječnja možemo započeti radove'', rekao je Hanžek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako će izgledati višestambene zgrade koje će graditi država na nekoliko lokacija. Njihova bi izgradnja trebala krenuti u ožujku, a cijeli proces javne nabave za njihovu izgradnje kreće točno godinu dana od prvog jakog potresa, 28. 12.

Još u lipnju, šef stožera za obnovu Tomo Medved najavljivao drukčiju dinamiku obnove koja se nije ostvarila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Do iduće sezone grijanja računamo otprilike oko 20 tisuća obitelji će se vratiti u svoje kuće, odnosno stanove'', kazao je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

Pitali smo ga danas, koliko se ljudi zaista vratilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Govorimo o 1000 objekata, 1000 kuća, a u tih 1000 kuća je više stanovnika. U prosjeku dva to tri člana. To je onda 3000 ljudi, a ne 20000. Ja bih volio da se prati kontekst svega onog što je izrečeno'', kazao je Medved.

Država je dosad obnavljala krovove, dimnjake i zabatne zidove, sada slijedi druga faza konstrukcijska obnova i izgradnja zamjenskih kuća - stanovnici Banovine će vjerovati tek kad vide prve temelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo