A LJUDI S BANIJE? / Država u vlasništvu ima više od 5000 stanova, prazno zjapi njih 629

Image
Foto: Shutterstock

Završetkom poslovne 2021. ostvareni prihodi veći od 113 milijuna kuna, dok su u trećem tromjesečju 2022. prihodi iznosili 90,6 milijuna kuna

2.12.2022.
7:21
Shutterstock
VOYO logo

Državne nekretnine izvijestile su kako je u trećem kvartalu 2022. godine upravljaju s ukupno 5206 državnih stanova, od kojih je 88 posto popunjeno, a 629 stanova trenutno nemaju korisnike.

Napominju da je odluka za davanje praznih stanova u najam u postupku donošenja u nadležnom Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, pa vjeruju da će tijekom iduće godine stotinjak stanova biti pripremljeno za najam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal 24 sata upozorio je da već godinama raste broj praznih stanova u državnom vlasništvu, na čemu država gomila milijunske gubitke. Krajem 2019. bilo je 300, a 2020. već više od 400 praznih stanova.

Zadnji natječaj za najam stanova bio je u ljeto 2016. kada je država u najam ponudila 21 stan u Zagrebu, za što su dobili 137 ponuda. Prosječna najamnina po stanu koji je u komercijalnom najmu je 1433 kune mjesečno, navode 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
obnova u brojevima /

Državni tajnik za obnovu: 'Nije tako strašno, ima nezadovoljnih,ima 7000 gotovih projekata'

Image
obnova u brojevima /

Državni tajnik za obnovu: 'Nije tako strašno, ima nezadovoljnih,ima 7000 gotovih projekata'

Državne nekretnine pojašnjavaju da je broj stanova kojima upravljaju promjenjiv jer ovisi o odlukama vlasnika u vezi raspolaganja imovinom, tako da je prijenos nekretnina s Ministarstva na Državne nekretnine i obrnuto redovit dio godišnjeg poslovnog ciklusa.

Na broj i strukturu stanova utječe i to što stanovi uslijed praćenja statusa najmoprimaca mogu promijeniti kategoriju (npr. primopredaje, sudski postupci, iseljenja, smrt korisnika i dr.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekretnine dobivaju stanove na upravljanje najčešće zajedno s najmoprimcima pa kontinuirano ažuriraju njihove statuse, kako bi korištenje stanova bilo usklađeno sa stvarnim stanjem i pravno regulirano, a državna imovina zaštićena i aktivna u ostvarivanju prihoda.

Državne nekretnine tvrde da kontinuirano ostvaruje pozitivne poslovne rezultate, pa su tako završetkom poslovne 2021. ostvareni prihodi veći od 113 milijuna kuna, dok su u trećem tromjesečju 2022. prihodi iznosili 90,6 milijuna kuna, što je 15 posto više nego u istom razdoblju lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je Sektor za stanove ostvario prihod od 19 milijuna kuna te je u trećem tromjesečju 2022. generirao 20 posto ukupnih prihoda Društva, navode iz Državnih nekretnina.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo