NAMETI U NALETU /

Država izvela novi udar na iznajmljivače! Paušal će im od iduće godine biti udvostručen

Image
Foto: Pixsell

Boravišna pristojba jedan je od najizdašnijih prihoda turističkih zajednica i Hrvatske turističke zajednice

1.7.2019.
20:18
Pixsell
VOYO logo

Boravišna pristojba jednaka je u cijeloj zemlji u određenim kateogrijama smještaja i godišnjem dobu, ali to će se već od iduće godine promijeniti, piše Slobodna Dalmacija.

Od iduće godine iznos turističke pristojbe, kako se ona sada zove, a koja se plaća za svako noćenje turista, može biti različita u svakoj od 310 turističkih zajednica u zemlji. Ovisno o tome za što se odluče njihove lokalne uprave i županijske skupštine, koje odluku o tome moraju donijeti do 15. rujna ove godine. Umjesto sadašnjih 10 kuna u sezoni i osam kuna izvan nje, turistička pristojba dogodine može biti i do 20 kuna za svako noćenje u sezoni, odnosno do 14 kuna izvan glavne sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Ministarstvo turizma upravo je uputilo u e-Savjetovanje novi Pravilnik o najvišem i najnižem iznosu turističke pristojbe, nakon što je Sabor izglasovao u svibnju paket turističkih zakona, i to Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakon o turističkoj pristojbi i Zakon o članarinama u turističkim zajednicama. Novim zakonom odluka o iznosu turističke pristojbe prepuštena je javnim upravama regija i županija, koje u rasponu određenom Pravilnikom, odlučuju same o visini prihoda od noćenja turista.

Pravilnikom se određuje i raspon godišnjeg paušala koji po krevetu plaćaju iznajmljivači, pa će oni tako od 2020. godine plaćati paušal turističke pristojbe u rasponu od 350 do čak tisuću kuna po krevetu. Podsjetimo, do sada su domaćini iznajmljivači plaćali od 172 kune do najviše 345 kuna po krevetu na godinu, dok im sada lokalne vlasti taj iznos mogu povećati i do tri puta. Prvi put je izdvojeno paušalno plaćanje za smještaj na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, čiji je minimum smanjen s 350 na 200 kuna, radi poticanja razvoja kontinentalnog turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boravišna pristojba jedan je od najizdašnijih prihoda turističkih zajednica i Hrvatske turističke zajednice (HTZ), od koje se prikupi oko 500 milijuna kuna na godinu, i to najvećim dijelom u sedam primorskih županija. Također, visina turističke pristojbe u Hrvatskoj i s novim rasponima njezina povećanja od 0,7 do 2,7 eura po noćenju, i dalje će biti među najnižima u europskom turističkom okružju, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo