zgrada koja je posvađala zadrane / Država daje jednu od najljepših zgrada u Zadru Crkvi. Stručnjakinja: 'Mislim da taj prostor treba vratiti građanima'

Nekad je u njoj bila JNA, a potom županijska administracija. Sada bi jedna mogla otići u ruke Crkvi.

19.2.2022.
9:21
VOYO logo

Umjesto da u zgradu useli županija, Vlada nema ništa protiv da ju preuzme zadarska nadbiskupija, što je posvađalo Zadrane. Iako konačna odluka još nije donesena, struka, građani ali i lokalna politika s tim nisu suglasni. Građani se pitaju - zašto se ne prenamjeni u hotel, restoran ili možda glazbenu školu.

"Mladima prepustiti, mladima, mladima, mi stari, čujte, prelijepa je, prelijepa. Mislim tu je more, tu su orgulje, tu je stvarno ono nešto prekrasno, nešto za poželjeti“, rekla je Zadranka Jelena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prihvaćam ako se zgrada dodjeljuje Crkvi, jer Crkvu činimo svi mi ljudi, svi narodi. Prema tome bit će za svih, ali ako se dodjeljuje Nadbiskupiji, bit će zidova, neće imat tko u unutra biti", rekla je i druga stanovnica tog grada, Ana.

Stručnjaci jasni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da taj prostor na bastionu treba vratiti građanima, odnosno da bi on trebao biti gradski prostor i da bi njegova namjena svakako trebala biti neka kulturna koja uključuje širi broj građana, da mogu doći u taj park i gledati taj prekrasan pogled", kaže povjesničarka umjetnosti iz Zadra, Antonija Mlikota.

A pogled preko Pozdrava Suncu seže do zadarskog arhipelaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je jedna od najatraktivnijih lokacija na području grada Zadra, po nekima možda i na području cijelog Jadrana. Dogovorom Vlade i Zadarske nadbiskupije ova zgrada uskoro bi trebala postati arhiv Zadarske nadbiskupije.

Država je ponudila, a Nadbiskupija prihvatila model zamjenske nekretnine kao kompenzaciju za oduzetu crkvenu imovinu. Kad se dogovor postigne, javnost će biti obaviještena. Zadarska nadbiskupija bi, ako se dogovor postigne, u taj prostor zbrinula arhivsku građu i kaptolsku knjižnicu 'Metropolitanu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva se bori za svoje interese, ali HDZ koji obnaša vlast i u Županiji i u državi dužan je štititi javni interes, kažu u lokalnom SDP-u.

Image
VRIJEDNA 10 MILIJUNA KUNA? /

Zubčić za RTL.hr o navodnom darivanju najatraktivnije ustanove nadbiskupiji: 'Šuška se da bi uselili knjižnicu i arhiv'

Image
VRIJEDNA 10 MILIJUNA KUNA? /

Zubčić za RTL.hr o navodnom darivanju najatraktivnije ustanove nadbiskupiji: 'Šuška se da bi uselili knjižnicu i arhiv'

"Sad vidimo kako se bore za interese Zadra, tako što su dozvolili da netko u kancelariji u Zagrebu, da politički Zagreb odlučuje o najvrjednijoj nekretnini u našem gradu, a HDZ govori da ne zna ništa", smatra SDP-ov vijećnik zadarske Županijske skupštine, Jure Zubčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz lokalnog HDZ – a tvrde, još ništa nije gotovo. Nezadovoljstvo građana, čini se, otvara novu dimenziju problema.

"Taj posao nije zaključen, te odluke nisu donesene, Vlada o tome mora donijeti odluke prema tome nikakva promjena u tom procesu odlučivanja oko same zgrade nije donesena niti na vladi niti bilo gdje drugdje. Dakle ta priča je još uvijek otvorena“, rekao je predsjednik zadarskog HDZ-a, Šime Erlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok država ekspresno rješava odnose s Crkvom, imovina građana oduzeta za vrijeme Jugoslavije očito još nije na redu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike