trend otuđivanja / Društvo bezdušnih i egoističnih: zašto sve češće ne želimo pomoći drugima čak i kada tuđi životi ovise o nama?

Hrvati prate globalni trend otuđivanja pojedinca od društva. Sve je više onih koji, zaokupljeni vlastitim prioritetima, ne primjećuju druge oko sebe. Ne žele pomoći niti kada o njihovoj pomoći ovisi tuđi život, poput prometnih nesreća

25.10.2016.
19:04
VOYO logo

Za Solidarnost nema dovoljno solidarnosti, pa splitska istoimena socijalna samoposluga zbog nedovoljnih donacija mora korisnike preusmjeravati u Caritas.

Društvo postaje introvertirano, egoistično. Živi u virtualnom svijetu mobitela i društvenih mreža, u konstantnom jurenju za materijalnim vrijednostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidimo ono što se događa u našem susjedstvu, ne vidimo različite probleme koji nas okružuju, čak ni probleme u svojoj obitelji, a uz to ni ne reagiramo na njih", rekala je profesorica psihologije Neda Pleić.

Izostanak te reakcije sve češće se primjećuje čak i kada je pomoć drugima prijeko potrebna.

"Mi očekujemo od pozivatelja da bar pristupi toj osobi koja navodno treba ili ne treba pomoć, da je pita što je, je li treba pomoć, iz kojeg raloga ona leži tu. No, on samo kaže 'ja sam javio, pa vi se sad mislite, to je vaša stvar'", prepričao je dr. Miho Sušić, voditelj prijamno-dojavne jedinice Hitne pomoći u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski kralj ulica Miljenko Molnar nekoć je bio učitelj glazbenog. Posljednjih deset godina živi od darežljivosti prolaznika koje privuče svojom harmonikom. On, pak, tvrdi kako su Hrvati prema njemu bolji od stranaca.

"Darežljiviji su Splićani, a kako sviram i u Zagrebu, i tamo su ljudi darežljivi, ali i iz svih krajeva. Dakle, stranci su samo u pojedinim trenucima, ako zasviram recimo Nabuco, ako zasviram nešto talijansko", otkriva Miljenko Molnar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji čovjek izgubio je osjećaj za prave vrijednosti. Materijalno i prolazno udaljilo ga je prvenstveno od sebe.

"Ako nismo bliski sami sa sobom, ne možemo biti bliski ni s drugima. Ako ne znamo prepoznati svoje potrebe, ne možemo prepoznati ni potrebe drugih", tvrdi profesorica psihologije Nada Pleić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virtualni svijet uzeo nas je za taoce. A samo je potrebno podignuti glavu od mobitela, pogledati oko sebe i shvatiti kako nismo sami. Trebamo druge, baš kao što drugi trebaju nas.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo